Paavst kasutas armeenlaste tapmise kohta sõna genotsiid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus kasutas pühapäeval armeenlaste tapmise algusest 100 aasta möödumise puhul korraldatud missal Osmani impeeriumis korraldatud veretöö kohta sõna «genotsiid».

«Viimase sajandi jooksul on meie inimpere elanud läbi kolm üüratut ning pretsedenditut tragöödiat,» ütles ta Püha Peetruse Basiilikas peetud kõnes.

«Esimene, mida peetakse «20. sajandi esimeseks genotsiidiks», tabas teie oma armeenia rahvast,» ütles ta.

Katoliku kiriku pea sõnavõtt võib tuua mõõna Vatikani ning Türgi suhetes, kus on leitud ühine keel näiteks islamiäärmusluse vastase võitluse üle.

Ankara pole kategooriliselt nõus olnud 1915.-1917. aastal Osmani impeeriumi lagunemisel 1,5 miljoni armeenlase tapmist genotsiidiks kvalifitseerimisega.

Türgi võimude väitel suri sel perioodil umbes 300 000 kuni 500 000 armeenlast ning sama palju türklasi, kui armeenlased tõusid valitsevate osmanide vastu üles ning liitusid ründavate Vene vägedega.

Teised kaks genotsiidi põhjustas Franciscuse sõnul natsism ja stalinism.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles