Saudi välisminister: me ei pea Iraaniga Jeemenis sõda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani sõjaväelased
Iraani sõjaväelased Foto: Scanipix

Saudi Araabia kutsus pühapäeval Iraani lõpetama Jeemeni šiiamässuliste toetamist, välisminister Saud al-Faisal kinnitas samas, et Ar-Riyad ei ole Teheraniga sõjas.

«Kui Iraan ei otsusta äkitselt saada Jeemeni osaks, ei ole me Iraaniga sõjas,» ütles Faisal Ar-Riyadis ühisel pressikonverentsil oma Prantsuse kolleegi Laurent Fabiusega.

Samas kutsus Saudi välisminister Teherani «mitte toetama» huthi šiiamässuliste «kuritegelikku tegevust Jeemeni seadusliku korra vastu ning lõpetama relvade ja abi saatmist» mässulistele.

Visiidi käigus Saudi kuninga Salmani ja teiste kuningriigi kõrgete ametnikega kohtunud Fabius sõnas, et Prantsusmaa on valmis andma panuse Jeemeni kriisi lahendamisse.

«Prantsusmaa on väljendanud valmisolekut lahenduse leidmiseks» Jeemenile, sõnas ta.

Jeemeni konfliktis on vastamisi riigi praegust presidenti Abedrabbo Mansour Hadit toetavad jõud ning šiiamässulised huthid ja neid toetavad ekspresidendile Ali Abdullah Saleh´le lojaalsed väed. Saudi Araabia alustas õhurünnakuid huthide vastu 26. märtsil. Ar-Riyadi juhitavasse koalitsiooni kuulub 10 riiki.

Sunniitlik Saudi Araabia kartis, et huthid haaravad võimu kogu riigis ning tirivad Jeemeni šiiitliku Iraani orbiidile.

Prantsuse välisminister saabus Saudi Araabiasse laupäeva õhtul ning lahkub riigist hiljem pühapäeval.

USA on teatanud relvade saatmisest ja logistilisest toetusest saudide juhitavale koalitsioonile.

Pariis ei ole seni läinud kaugemale poliitilise toetuse avaldamisest koalitsioonile.

Iraan on nimetanud süüdistusi huthide relvastamisest «täielikuks valeks» ning selle kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei on hoiatanud, et koalitsiooni «kuritegelikud teod» huthide vastu peavad lõppema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles