Presidendi algatatud sõnavõistlusele on laekunud juba ligi 1000 uut sõna

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Toomas Huik

Vabariigi Presidendi Kantselei ja Eesti Keele Instituudi (EKI) koostöös korraldatud sõnavõistlusele ehk sõnausele oli 15. septembriks laekunud 847 sõnapakkumist.

Tänaseks on sõnu kindlasti juba üle 1000, sest mida lähemale jõuab tähtaeg, seda agaramaks muutuvad osavõtjad, rääkis EKI direktor Urmas Sutrop Postimees.ee´le.

Kõige enam vasteid on tema sõnul tulnud mõistetele «infrastruktuur», «direktiiv», «humanitaarabi», «sustainable» ja «kolmas sektor».

Uusi sõnu on pakkunud üle 170 inimese kõikidest Eesti maakondadest ning ka välisriikidest, sealhulgas näiteks Soomest, USA-st, Rootsist, Belgiast, Ungarist, Iirimaalt, Taanist, Hollandist, Taist ning Brasiiliast. Kokku on sõnavõistluse koduleheküljel käinud huvilisi 140 erinevast riigist.

Pakutud on ka ligi 40 omapoolset mõistet.

Sutropi hinnangul on osavõtt sõnavõistlusest aktiivne ning mida lähemale jõuab tähtaeg, seda rohkem uusi sõnu saadetakse.

Sõnapakkumisi saab saata 4. oktoobrini võistluse kodulehe kaudu, e-kirjaga (sonavoistlus@sonavoistlus.ee) ja tavaposti teel (Eesti Keele Instituut, Roosikrantsi 6, 10119 Tallinn, märgusõna «Sõnavõistlus”).

President Toomas Hendrik Ilves kutsus taasiseseisvumispäeval inimesi üles osalema sõnavõistlusel, et leida uusi sõnu tähistamaks riigi ja ühiskonnaga seotud mõisteid.

Ilvese sõnul peaksid uued sõnad tähistama mõisteid, millega me muutunud elus üha rohkem kokku puutume, kuid mille tähistamiseks häid keelendeid seni pole.

Välja on pakutud 11 mõistet, mille tähistamiseks eesti keeles sobivat sõna praegu pole, või on ainult keerukas sõnaühend või võõrsõna, või tekitab segadust olemasoleva sõna mitmetähenduslikkus.

Iga võistleja saab välja pakkuda ka ühe uue enda mõiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles