Iisrael taunis Moskva otsust tühistada raketimüügikeeld Iraanile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yuval Steinitz.
Yuval Steinitz. Foto: SCANPIX

Iisrael mõistis esmaspäeval hukka Venemaa otsuse tühistada keeld õhutõrje raketisüsteemide S-300 tarnimiseks Iraanile, nimetades seda tõendiks Teherani «uuest legitiimsusest» tuumakõneluste järel.

«See on otseselt seotud legitiimsusega, mida Iraan saab tänu valmivale tuumaleppele. Samuti tõendab see, et Iraan kasutab sanktsioonide tühistamisele järgnevat majanduskasvu relvastumiseks, mitte oma rahva heaoluks,» ütles Iisraeli luureminister Yuval Steinitz.

Kreml tõkestas pind-õhk-tüüpi raketisüsteemide müügi Teheranile 2010. aastal, kui ÜRO kehtestas Iraani suhtes sanktsioonid.

Venemaa otsustas relvatarnete külmutamise lõpetada pärast seda, kui Teheran ja suurriigid saavutasid olulise läbimurde ja jõudsid kokkuleppele Iraani tuumaprogrammi piiramise raamleppes. Lõplik kokkulepe Iraani tuumaprogrammi ohjeldamiseks rahvusvaheliste sanktsioonide leevendamise vastu tuleb sõlmida 30. juuniks.

«Samal ajal kui Iraan ütleb punkt-punkti haaval raamleppest lahti...on rahvusvaheline kogukond juba asunud piiranguid leevendama,» sõnas juudiriigi luureminister.

«Selle asemel, et nõuda Iraanilt terroristliku tegevuse lõpetamist Lähis-Idas ja maailmas, lubatakse sel relvastada end arenenud relvastusega, mis vaid suurendab riigi agressiivset käitumist,» ütles Steinitz.

S-300 müügikeeld muutus ülearuseks Iraani ja kuue suurriigi vahel Lausanne'is saavutatud edu valguses, ütles Vene välisminister Sergei Lavrov avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles