Vene ajakirjanik: Moskva Balti-kurss on muutunud pragmaatilisemaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Venemaa välispoliitiline kurss, sealhulgas Balti riikide suhtes, on ajakirja Russki Newsweek peatoimetaja Mihhail Fišmani hinnangul muutunud viimase kahe aastaga pragmaatilisemaks.

«Mulle tundub, et välispoliitiline vektor on viimase kahe aastaga muutunud. Varem suunasid välispoliitikat kompleksid, solvumised ja mingid kunstlikud ideoloogilised konstruktsioonid. Nüüd on kurss pragmaatilisem. Seda näeb kõige selgemalt Venemaa ja Ameerika Ühendriikide suhetest, kuid ka teistel suundadel, kaasa arvatud Balti suunal,» ütles Fišman BNSile.

«Jah, ma ei välista, et Venemaa tahaks hõivata positsioone Balti turgudel, kuid minu arvates saab see liberaalse demokraatliku riigi jaoks vaevalt probleemiks olla. Ma üldiselt ei usu eriti geopoliitilistesse eesmärkidesse, kavatsustesse ja arvestustesse. Lõppude lõpuks peaks ju konkurents Balti riikide turgudel olema kaitstud Euroopa seadusandlusega. Mida siis karta?»

Tema sõnul on Venemaa avalikkusel Balti riikidele laias laastus võttes vaid üks palve - viisarežiimi tühistamine või vähemalt lihtsustamine.

«Ma tean paljusid oma sõpru, et neile meeldib käia Baltikumis ja nad tahaksid siin tihemini käia, kuid viisabarjääri tõttu ei saa,» selgitas Fišman. Ta lisas, et ei ole Eestis ammu käinud ega saa siinsele olukorrale seega hinnangut anda.

«Üldiselt ma ei kahtle, et Balti riikides on demokraatiaga asjad korras, ja kui veel ongi mingeid probleeme, siis ajapikku need kaovad. Arvatavasti ei ole Baltikum veel Suurbritannia, mis puutub õiguste ja vabaduste austamisse, avaliku diskussiooni traditsioonidesse ja nii edasi, kuid Suurbritannia ei ole ka olnud kommunistliku ikke all,» ütles Fišman.

Ajakirja Russki Newsweek peatoimetaja avaldas arvamust, et «mida kiiremini Balti riikide poliitikud ja avalikkus lõpetavad tänapäeva Venemaale mineviku eest arvete esitamise, siis seda paremad on vastastikused suhted. Kuid ega ma suurt probleemi siin näegi,» lisas ta.

Kõneldes Vene meedia hetkeseisust, tõdes Fišman, et ükskõik milliste sündmuste kajastamine televisioonis vastab alati Kremli või valitsuse peajoonele. «Ma ei usu, et Venemaa riigitelevisioonil oleks oma seisukoht mingis küsimuses,» ütles ajakirja juht.

Ühtasi leidis ta, et Vene ja Balti ajakirjanikud peaksid vastastikku aktiivsemalt koos töötama. «Ühisprojektid tuleksid mõistagi ainult kasuks. Mida rohkem inimesed teavad, mida rohkem erinevaid infoallikaid nad kasutavad, seda parem. Üldse on parem sõbrustada ja läbi käia kui tülitseda ja üksteist eirata,» ütles Russki Newsweeki peatoimetaja BNSile antud intervjuus.

Russki Newsweek on nädalakiri, mis alustas 2004. aastal ilmumist autoriteetse USA väljaande litsensi alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles