Video: eestlased pidasid Afganistanis Talibaniga lahingut

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelane Helmandi provintsis Afganistanis.
Eesti kaitseväelane Helmandi provintsis Afganistanis. Foto: Peeter Kuimet.

Youteube’i kanal Warleaks avaldas esmaspäeval viieminutilise videolõigu, kuidas Eesti kaitseväelased pidasid Afganistanis Talibani võitlejatega lahingut.

Video juures on kommentaar, et lahing toimus tõenäoliselt 2007. või 2008. aastal Afganistanis Helmandi provintsis. Videos haavatuid või hukkunuid ei näidata.

Hoiatus: videos võib kuulda ebatsensuurseid eestikeelseid väljendeid.

Kaitseväe pressiesindaja kapten Arvo Jõesalu ütles Postimehele, et taoliste videote avaldamise puhul on põhiline, et oleks täidetud operatsiooni julgeolekureeglid, mis on paika pandud sõdurite endi kaitseks.

«Samasuguseid videosid on kaitsevägi ise ka avaldanud. Järgmisel nädalal avaldame veteranipäeval sõjamuuseumis näituse, kus on muu hulgas ka lahingkaadrid ka videona jooksmas,» rääkis Jõesalu.

Jõesalu sõnul vastab ilmselt tõele video juures märgitud ajaperiood ning need kaadrid on filmitud ilmselt vahemikus 2007-2008. Koht on kindlasti Afganistani Helmandi provints, tõenäoliselt oli videos nähtud lahingu toimumispaik Now Zadi org.

Jõesalu lisas, et Warleaksi ülespandud video ei ole tegelikult uus ja see on olnud võimalik internetis vaadata juba alates 2010. aastast.

Youtube’i kanal Warleaks alustas tegevust veebruaris 2014 ning praegu on kanalil üle 100 000 tellija.

Kanali loojad märgivad Warleaksi tutvustuses, et nende eesmärk on näidata sõda mittepoliitilisest ja erapooletust vaatenurgast ja pakkuda sõjateemalist videomaterjali kogu maailmast.

Kanali loojad märgivad, et nende eesmärk ei ole ülistada sõda, pigem on kanali eesmärk harida inimesi ja pakkuda dokumentaalkaadreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles