Eesti töömehed on Soome metsatöölistele pinnuks silmas

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti metsatöölised
Eesti metsatöölised Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Hoolimata sellest, et metsasektoris läheb järjest enam tööd masinapõhiseks, on Soomes tööd jätkuvalt 2500 metsatöölisele, samas teeb soomlastele muret võõrtööjõu, sealhulgas Eesti töömeeste, suur sissevool.

Euroopa kõige tihedamalt metsaga kaetud riigis, kus on iga elaniku kohta neli hetkarit metsamaad, on metsasektor jäänud majanduslangusest puutumata, vahendab Yle Uutiset.

Kolmveerand Soome pindalast on metsa all, mistõttu on metsatöölistel põhjanaabri juures alati tööd olnud. Täna on sektoris ka palju vabu töökohti, sest varasem põlvkond on pensionile jäämas ning piisavalt noori töölisi ei tule peale.

Mikko Turunen töötab metsatöölisena Soome lõunaosas Lahtis. Tema sõnul on selles ametis tunda ka palju kogukonna toetust. «Igaühel on soovitusi jagada ja ma heameelega kuulan neid,» rääkis Turunen. Tema sõnul tulevad uude kohta minnes naabrid sageli rääkima, millised puud on vanad ja tuleks maha võtta.

Mees on metsatöölisena käinud viimase 15 aastaga läbi terve Soome ning pole kunagi selle aja jooksul näinud näguripäevi. Mitmed aastad tagasi otsustas ta oma ettevõtte luua. See on pärast loomist järjest kasvanud ning tööliste arvu osas on võrreldav keskmise ehitusfirmaga.

«Metsatöölistele on palju tööd ja aasta kõige toimekam aeg on veel ees,» märkis ka Harri Häkinen Soome Metsatööliste Liidust. Siiski on üks asi, mis talle valdkonnas muret teeb ja see on odava võõrtööjõu osakaalu kiire kasv.

«Praamid on täis metsatöölisi, kes tulevad Eestist, Poolast, Venemaalt ja isegi nii kaugelt kui Rumeeniast,» nentis ta. Tema sõnul teevad valdaval juhul võõrsilt tulnud metsatöölised oma tööd väga hästi, kuid küsivad madalamat palka kui Soome töölised.

«Välismaiste ettevõtete pakkumised jäävad silma just hinna poolest, kuigi kõik peaksid sarnaseid hinnareegleid järgima,» märkis Häkinen. Tema sõnul seisab Soome Metsatööliste Liit hea ka võõrtööliste töö- ja palgatingimuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles