Viru vangla hädas: keegi ei taha vange õpetada

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru vangla
Viru vangla Foto: Liis Treimann

Jõhvi vallavõimud teatasid haridus- ja teadusministeeriumile, et 1. septembrist lõpetatakse Viru vanglas vangide õpetamine, sest raha ei ole.

Nimelt korraldab Viru vangla kinnipeetavate õpet Jõhvi gümnaasium, mis jätkab sügisest põhikoolina, kuna kõrval avab uksed riigigümnaasium, kirjutab Põhjarannik.

Nüüdseks on selgunud, et vanglaõpet ei soovi enda kanda võtta ei tulevane Jõhvi põhikool ega riigigümnaasium, sest haridus- ja teadusministeerium eraldab selleks oluliselt vähem raha kui varasematel aastatel. Peamisteks põhjusteks on õpetaja tööjõukulu toetuse arvestuse muutumine ja õppivate vangide arvu vähenemine.

Esmaspäeval toimus Jõhvi gümnaasiumis koosolek, kus vallavõimud arutasid vanglaõppe jätkamist õpetajate ja kooli direktoriga. Selgus, et enamik õpetajaid ei ole nõus töötama vähenenud töötasuga.

Jõhvi gümnaasiumi direktor Liina Mihkelson ütles, et Viru vanglas käib praegu tööl 20 õpetajat, kellest neli on täiskohaga ning ülejäänud teevad seda põhitöö kõrvalt.

Jõhvi vallavalitsuse liige Tiina Kullamä nentis, et vangla pole koht, kuhu hea meelega tööle minnakse, ja lisatasu on oluline motivaator.

Haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu osakonna juhataja Raivo Trummal ütles, et on Jõhvi otsusega kursis ja mõistab seda. Trummal tõdes, et vanglaõppe korraldamine on keeruline, kuna õppijate arv pidevalt muutub: kinnipeetavad tulevad vanglasse eri haridustasemega ja lahkuvad sealt suvalisel hetkel.

«Peame rahastamise tingimused sõltumata Jõhvi otsusest läbi vaatama, seda ka Tallinnas ja Tartus. Kinnipeetavate õppe peame Viru vanglas igal juhul tagama. Kui muud üle ei jää, tuleb ise õpetama minna,» muheles Trummal.

Pikemalt loe Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles