Mess täidab meeste ja masinatega kuus hektarit

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitsejõudude vajadustele kohandatud Fastraci traktori militaarmudel.
Eesti kaitsejõudude vajadustele kohandatud Fastraci traktori militaarmudel. Foto: Kristjan Teedema

Kui Tartu linnapea Urmas Klaas eile keskpäeval õigeks ajaks maamessi avama jõudis, kihas suur väljanäitus juba külastajatest. Vilu ilm, vihmasagarad ja porine jalgealune pole ju uuest tehnikast või noorest õunapuust huvitatutele mingi takistus.

Vastsest värvist klantsivad traktorid, suured ja väikesed metsamasinad, tõstukid, ekskavaatorid ning mehed nende ümber kui mesilased – selline vaatepilt avanes eile ennelõunal maamessi korraldava ASi Tartu Näitused näituseväljakul seitsme meetri kõrguselt vaateplatvormilt.

Viimase ja selle kõrval oleva Tartu Ülikooli kliinikumi lastefondi annetuskasti on oma väljapaneku juures üles seadnud põllutehnika varuosi müüv Flint Kaubandus OÜ. Tõtt-öelda on annetuskast maamessil üsna ootamatu, miks siis nii?

«Tahame vaateplatvormiga inimestele rõõmu teha ja pakkuda ka võimalust väikeseks heateoks,» vastas Flint Kaubandus OÜ juhiabi Kadri Sihv.

Heategu ehk vaateplatvormi kasutamise eest võimaluste ja südametunnistuse järgi tehtav annetus läheb väga haruldast ja piinarikast nahahaigust põdevale kolmeaastasele Cassandrale leevendust pakkuvate hädavajalike nahahooldusvahendite soetamiseks.

Masinad nagu turismiobjektid

Südantsoojendav annetuskast väikese Cassandra heaks pole ainus uus ja üllatav asi tänavu juba 23. korda peetaval maamessil. Näiteks kahekorruselise maja kõrgune karjäärikallur Hitachi EH1100 oli kui turismiobjekt, mille kõrval mehed kannatlikult järjekorras ootasid, et saaks üles kabiinini ronida ja sinna kiigata.

«Tõime selle masina inimestele vaatamiseks, nii suuri kallureid naljalt ju oma silmaga ei näe,» ütles neid karjäärikallureid Eestis müüva Rotator Eesti OÜ hooldusjuht Toomas Salm.

Messile toodud Helena-nimeline hiigelkallur läheb Eesti Energia Kaevanduste Narva karjääri, kus seitse samasugust kallurit juba töötavad.

«Selline kallur sõidab karjääris ööpäevas läbi 500 kilomeetrit, juhid töötavad kolmes vahetuses ning töö käib viis päeva nädalas,» rääkis Toomas Salm.

Kanadas valmistatud Hitachi EH1100 mootori võimsus on 567 kilovatti ehk 760 hobujõudu. Suur kast on tehtud just põlevkivi vedamiseks, selle kandevõime on 63,5 tonni, kuid Salmi sõnul võib sinna laadida kuni 68 tonni põlevkivi. Täislastis kaalub karjäärikallur 113 tonni.

Eesti Energia Kaevandused ostab kokku 11 Hitachi EH1100 kallurit, iga masina hind on ligi 400 000 eurot. Tunnis 200 liitrit kütust võtva kalluri tööeaks on arvestatud 21 000 töötundi, mille jooksul sõidab masin maha 500 000 kilomeetrit. See pole loomulikult kõik, 21 000 töötunnile järgneb pensionipõlv ehk järelturg.

Suurusega üllatajaid võib varsti leida ka Eesti põldudelt. Messil võib tutvuda uue Guinnessi rekordi omanikuga viljakoristusel: väljas on 635-hobujõuline New Hollandi kombain CR 10.90, mille heedri laius on 13,6 meetrit. Tavaliselt sõidavad Eesti põldudel kuue meetri laiuste heedritega kombainid.

Guinnessi rekord viljakoristamisel püstitati just seda marki kombainiga, kaheksa tunniga koristati 797,656 tonni nisu. Keskmiseks tunnitootluseks saadi 99,7 tonni, suurim hetketootlus on 135 tonni tunnis. Kütust võtab see New Hollandi kombain tonni kohta 1,12 liitrit.

Teenistustraktor ja -haagis

Rekordiomaniku lähedal on Palmse Metall OÜ väljapanek, muu hulgas ka kaitseväest tuttavat rohelist värvi suur traktor suure käruga. «Põllumajandustehnika riigikaitse teenistuses,» tutvustas Lääne-Virumaal Vihula vallas töötava Palmse Metalli juht, enda sõnul suunanäitaja Bert Sild eksponaati.

Nimelt on Palmse Metallis õiget värvi roheliseks värvitud traktorile JCB Fastrac 3230-65 paigaldatud erivarustus ning see on kohandatud Eesti kaitsejõudude vajadustele. Tavalisest Fastraci traktorist eristavad militaarmudelit tugevdatud põhja- ja paagikaitse, buldoosersahk, vints ja universaaltõstuk.

Traktoriga samasse komplekti kuulub Palmse Metallis konstrueeritud ja valmistatud väga kulumiskindlast terasest haagis, mis kannab kaubamärki Palmse Trailer. Nii traktor kui ka haagis on juba teenistuses, seda kasutavad pioneerpataljoni mehed.

«Neil on ju sellist traktorit ja haagist väga vaja, pioneerpataljoni võitlejad kaevavad kaevikuid, langetavad metsa, ehitavad sildu,» selgitas Sild.

Juttu ja vaatamist jätkuks kauemaks, sest rahvusvahelist põllumajandusnäitust, rahvusvahelist puidutöötlemis- ja metsandusnäitust, aiandusnäitust ja toidumessi koondav Baltimaade suurim maamess võtab Tartus Tähtvere linnajaos enda alla ligi 60 000 ruutmeetrit näitusepinda nii õues kui ka katuse all.

Väliseksponentidest on seekord kõige jõulisemalt Tartus esindatud Soome, kust on kohal 18 ettevõtet, järgnevad Läti 13 ja Leedu kaheksa ettevõttega. Tulijaid on ka Poolast, Rootsist, Taanist, Saksamaalt ja Ühendkuningriigist.

Lisaks tehnika ning toidu- ja aiakauba tutvustamisele-pakkumisele peetakse maamessil seminare, eile võistlesid seal noored aednikud ning täna algab kahepäevane rahvusvaheline raievõistlus «Kevadkarikas 2015».

Et ilmateenistus lubab ka tänaseks ja homseks vihma, on laupäeva õhtuni kestvale maamessile mõistlik tulla kummikutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles