Meikar: kriitikast õppimise asemel ründab Reformierakond Arumäed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar
Silver Meikar Foto: Raul Vinni / Postimees

Reformierakonna väidetavast ebaseaduslikust rahastamisest rääkinud ning selle eest partei põlu alla langenud Silver Meikari (SDE) sõnul püüab erakond taas parteid ja valitsust kritiseerinud Ruta Arumäed marginaliseerida, selle asemel, et kriitikast õppida.

Meikar ütles BNSile, et juba täna hommikul sai meediast lugeda, kuidas partei liikmed püüavad Postimehes valitsuskriitilise artikli avaldanud peaministri endist majandusnõunikku Ruta Arumäed marginaliseerida, selle asemel, et mõistlikust kriitikast õppust võtta.

«Kui kriitikast õppida ei taheta, siis esimeste sammudena püütakse teist poolt marginaliseerida, kasutades üldjuhul mingit demagoogiat. Algavad isiklikud rünnakud, otsitakse mingid asjad, kus seatakse tema enda usaldusväärsus ja pädevus kahtluse alla. A la jäi tööle hiljaks,» ütles Reformierakonna väidetavast mustast rahastamisest rääkinud ja selle eest partei põlu ja kriitika alla langenud Meikar. Ta lisas, et teise asjana peale sõnumitooja ründamise püütakse teema kiiresti avalikkuse eest kustutada.

Neli kuud peaministri majandusnõunikuna töötanud ja äsja sellelt kohalt lahkunud Arumäe kirjutas Postimehe arvamusloos, et riigi majanduspoliitikat juhitakse Exceli tabelitega, liites kokku vaid kulusid ja tulusid. 

«Mitte keegi ei analüüsi nende sammude laiemaid tagajärgi,» kirjutab nüüdne sõltumatu majandusanalüütik. «Minu ettekujutuses oli peaministri nõuniku amet selline, kus tuleb anda nõu peaministrile. Selles detailis ma küll paraku eksisin. Nõu saada peaminister ei soovinud. Ega ka keegi muu riigisektoris laiemalt. Riigisektor on täis dogmasid, mis pole muutunud 2003. aastast, kui ma viimati riigisektoris töötasin,» jätkas Arumäe. Tema sõnul on valitsevate dogmade raamest väljumine ning mõne teistsuguse mõtte väljakäimine riigisektoris tabu.

Silver Meikar ütles, et tegemist ei ole pahatahtliku kriitikaga, vaid Arumäe tahab midagi läbi selle väljaütlemise muuta. «Kriitikat saaks ju võtta võimalusena teha edaspidi asju paremini, aga ajalugu on näidanud, et nii ei kiputa tegema,» ütles Meikar.

«Kui on väga pikalt võimul oldud, siis tekib ilmeksimatuse sündroom, see pole kuskile kadunud ja on pärast viimaseid valimisi vaid süvenenud,» rääkis Meikar. «Ja kui oled ilmeksimatu, siis on igasugune kriitika elementaarloogiliselt ju vale. See on nüüd see koht, kus targad juhid, tark organisatsioon võtaks kriitikat pigem kui võimalust teha asju teistmoodi. Aga need, kes arvavad, et nad on ilmeksimatud, siis nende jaoks on kriitika vaid väike kommunikatsiooniapsakas, mis lahendatakse sõnumitoojat marginaliseerides ja teemat avalikkusest maha võttes, et siis kindlalt edasi rühkida,» rääkis Meikar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles