Pentus-Rosimannus Steinmeierile: hindame kõrgelt Saksamaa panust Eesti julgeolekusse

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Keit-Pentus-Rosimannus ja Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier.
Välisminister Keit-Pentus-Rosimannus ja Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: Välisministeerium

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus ütles tänasel kohtumisel Tallinnas Saksamaa välisministri Frank-Walter Steinmeieriga, et Eesti hindab kõrgelt Saksamaa panust Eesti julgeolekusse.

Välisministrid tõdesid, et Eesti ja Saksamaa on lähedased partnerid, keda seob kauaaegne ja laiapõhjaline koostöö. «Meil on toimiv koostöö nii Euroopa Liidus kui NATOs ning tihedad sidemed majanduse-, kaitse- ja kultuuri vallas. Tänane kohtumine kinnitas meie ühist soovi ja kindlat tahet senist head koostööd jätkata,» ütles Pentus-Rosimannus.

Kahepoolsetest suhetest rääkides peatusid välisminister Pentus-Rosimannus ja Saksamaa välisminister Steinmeier majanduse- ja kultuuri teemadel, samuti räägiti kaitsealastest koostööprojektidest. Välisminister Pentus-Rosimannus tunnustas kolleegi Saksamaa märkimisväärse panuse eest Balti õhuturbes ning tõi esile ka Saksamaa aktiivset osalemist Balti kaitsekolledžis ja NATO küberkaitsekeskuses.

Lisaks arutasid Eesti ja Saksa välisministrid koostöö tugevdamise võimalusi meedia, strateegilise kommunikatsiooni ja hariduse vallas. Oma tänases ühisavalduses märkisid välisministrid mitmeid koostööprojekte, mille rakendamisele soovitakse lähitulevikus kaasa aidata.

«Me peame vajalikuks soodustada kodanikuühenduste koostööd, toetada kvaliteetset keeleõpet, samuti erinevaid noortevahetuse- ja haridusprogramme,» ütles välisminister ning tõi esile Eesti Rahvusringhäälingu ja Deutsche Welle plaanitavat koostööprojekti.

Ukraina kriisist rääkides olid Eesti ja Saksa välisministrid ühel meelel, et kõige olulisem on praegu Minski kokkulepetest kinnipidamine ja nendest tulenevate kohustuste täielik täitmine konflikti mõlema osapoole poolt. «Venemaa peab samuti aktiivselt näitama oma panust, tõmbama relvastuse tagasi ning lubama OSCE erimissiooni vaatlejaid olukorda kontrollima,» märkis Pentus-Rosimannus.

Samuti tunnustas Eesti välisminister oma Saksa kolleegi püüdluste eest leidmaks Normandia formaadi raames kriisile poliitiline lahendus.

Saksamaa välisminister kohtus täna ka peaminister Taavi Rõivasega. Tallinnast suundub Frank-Walter Steinmeier edasi Riiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles