Ansip laitis Lukase haridusmaksu idee maha

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansipi sõnul pole mõtet Eestis kõrghariduse rahastamiseks täiendavat maksu kehtestada.

«Meil on hariduskulud, siinkohal kõrghariduskulud, viimase viie aasta jooksul väga kiiresti kasvanud,» põhjendas Ansip venekeelse Raadio 4 eetris, miks ta haridusminister Tõnis Lukase kõrgharidusmaksu ideesse hästi ei suhtu.

«See hariduskulude kasv oli üks kiiremaid euroliidu ja OECD kontekstis.»

Ansip meenutas, et tasuta kõrgharidust pole olemas. «Mitte midagi ei saa tasuta, sest hariduse maksavad kinni nagunii maksumaksjad,» selgitas ta.

«Kõik maksumaksjad maksavad selle eest, et meie noored saaksid õppida tasuta koolis ja ülikoolis. Täna on ülikoolidega nii, et pool tudengeid maksab ise ja teise poole eest maksab riik, see tähendab maksumaksjad,» rääkis reformierakondlasest peaminister.

«Kui öelda, et kõik peaksid saama tasuta õppida, siis peab tegema lävendi, keda lasta ülikooli ja kellele öelda, et ta ei kõlba, sest hinded on sellised jne. Ma ei arva, et selline lähenemine osutub kõige paremaks.»

Peaministri sõnul peab noortel olema võimalik hariduse eest maksta, kui nad seda soovivad ning isiklik või pere rahakott seda lubab.

«Kui noor viib oma rahad restorani, kõrtsi või kasiinosse, kuidas me saame öelda, et ülikooli sa oma vahendeid viia ei või,» küsis Ansip.

«Milline on sel juhul meie suhtumine haridusse, kes tahavad oma vabu vahendeid kasutada hariduse saamiseks? Et te võite kasutada oma raha kuskil välismaal või? See on samuti ebaloogiline.»

Ansip meenutas, et Eestis suureneb nagunii tasuta kõrghariduse osakaal, sest tudengite arv väheneb, kuid riiklik rahastus jääb seejuures üldjoontes endiseks. «Isegi selles mõttes on trend üsna hea.»

Peaministri sõnul on Eesti probleem liiga väike võimalus riigieelarves olevate rahadega manööverdada.

Ansipi väitel on liiga palju eelarveraha fikseeritud mõne konkreetse asja rahastamiseks ning Lukase kõrgharidusmaks suurendaks taolist tüüpi raha osakaalu. «Neis tingimustes pakkuda viia sisse veel üks konkreetse eesmärgiga maks ei ole hea idee.»

Ansipi koalitsioonikaaslase Isamaa ja Res Publica Liidu ridadesse kuuluv haridusminister Tõnis Lukas käis eile Postimehe veergudel välja idee kehtestada Eestis kõrghariduse paremaks rahastamiseks eraldi maks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles