Kõik, mida tahtsid teada valuvaigistitest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid ja ravimid apteegis.
Tabletid ja ravimid apteegis. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Apteekides ilma retseptita müüdavad valuvaigistid on pelgalt esmaabivahendid ning pikalt ja kontrollimatult neid võtta ei tohiks, leiab Eesti Valu Seltsi president, anestesioloog Boris Gabovitš, keda intervjueeris venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Pea igas apteegis pakutakse praegu vabamüügis kuni 20 nimetust valu vaigistavaid preparaate. Sugugi mitte iga patsient ei tea, mida eelistada.

Seejuures ei ole toimeainete hulk tegelikult kuigi suur. Asi on selles, et on üsna palju retseptita preparaate, mis võivad sisaldada nii ühte toimeainet kui ka erinevate toimeainete kombinatsiooni. Kes seda kõike ei jaga, võib endale ka liiga teha. Näiteks ei tohi võtta ibuprofeeni koos aspiriiniga. Kuid seda tehakse reaalses elus üsna sageli: patsient arvab, et aspiriini on tal vaja südame jaoks ja ibuprofeeni selle pärast, et kuskilt valutab. Tulemusena juhtub aga see, et aspiriin ei toimi verd vedeldava preparaadina, kuna ibuprofeen blokeerib selle, ibuprofeen tekitab aga koostoimes aspiriiniga maohaavandi ja kutsub esile veritsuse.

Mida siis teha, ei saa ju valuvaigistite võtmisest sootuks loobuda!

Iseseisvalt valuvaigistit osta on mõistlik vaid ühel juhul: kui homme-ülehomme on arsti juurde minek ja ooteaeg tuleb kuidagi üle elada. Ei ole olemas kahjutuid ravimeid, mida võib iseendale määrata. Kui on valu, siis on ka probleem, mis nõuab lahendamist. Lahenduse peab aga leidma arst. Valu on appikarje. Ilma arsti soovituseta võetud valuvaigisti on aga otsekui kui katse vaigistada appi karjuvat ja valust kisendavat organismi, et ta ei segaks.  

Kas peavalu korral peaks samuti arsti juurde minema?

On palju inimesi, kellel valutab pea aastaid, kuid nad jätkavad valuvaigistite neelamist, selmet pöörduda oma murega arsti poole: on levinud ettekujutus, et peavalu ei ole võimalik ravida. Tegelikult saab ravida kõike, küsimus on vaid selles, mil määral, mille abil ja milliste meetoditega.Valu tuleb alati ravida! Välja ravimata või kehvasti ravitud valu võib iseenesest saada järgneva haiguse põhjuseks. On haigusi, mille puhul on valu kõrvaldamine peamine ülesanne. Näiteks valu seljas võib esile kutsuda lihasspasmi, mis omakorda piirab liikumist ja halvendab inimese seisundit. Valu suureneb sellest veelgi. Tekib nõiaring.

Mida siis selliste murede korral peaks võtma?

On ravimeid, mis aitavad üht tüüpi valu puhul paremini kui teised, ja teisi, mis aitavad teist tüüpi valu puhul. Kuid seletada, millise valu puhul mida peaks võtma, põhimõtteliselt ei tohi, sest igal ravimil on omakorda oma vastunäidustused.

Paljud kardavad aga üldse ravimeid võtta..

Jah, kardavad seda, mida ei peaks kartma, ja ei karda seda, mida peaks. Need samad levinud valuvaigistid – diklofenaak, ibuprofeen jms, nende tarvitamine ületab meil mõistlikkuse piirid. Samas midagi kangemat, teise grupi preparaadid – neid ei taheta mitte mingil juhul võtta, sest nendest jääb ju sõltuvusse.

Sõltuvusse nagu narkootikumist?

Ravimit võetakse selleks, et oleks parem elada. Kas see on sõltuvus? Mingis mõttes jah, sest ilma selle preparaadita ei saa patsient hästi elada. Kuid sageli annavad patsiendid sõltuvusele hoopis teise tähenduse ja kui jutt käib näiteks narkootilisest analgeetikust, siis ütlevad nad: «Ei ei, mitte mingil juhul!» Kuid see on suur ravimigrupp, ilma milleta on valu ravimine võimatu. Kui vajadus nende manustamiseks kaob, on neist üsna kerge loobuda.

Milliseid ravimeid võivad näiteks kõrva- või peavalu puhul võtta rasedad naised?

Raseduse ajal kehtib üks universaalne reegel: võtta ravimeid nii vähe kui võimalik ja nii palju kui vajalik. Ei ole olemas ühtegi ravimit, mida oleks rasedate peal testitud, sest selleks ei annaks ükski eetikakomitee luba. On tarvis meeles pidada, et raseduse esimese 50 päeva jooksul pannakse alus lapse kõigile siseorganitele. Vaid sel perioodil võivad ravimid esile kutsuda kaasasündinud arenguhäireid. Probleemid võivad tekkida ka hiljem, kuid need on siis teistsugused. Seetõttu võib raseduse ajal, eriti selle alguses, ravimeid võtta vaid arsti ettekirjutusel.

Millal ei tohi valuvaigistit võtta?

Kõhuvalu puhul on kategooriliselt keelatud võtta mingit ravimit iseseisvalt. Vastasel juhul võib maha magada pimesoolepõletiku või maohaavandid ja viia asja matusteni. Seetõttu on üldine reegel selline, et kui kõht valub, eriti kui see on seotud mingite seedehäiretega, tuleb pöörduda arsti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles