Nestor: paari inimese kriitika erakonna reitingut ei mõjuta

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Eiki Nestor
Riigikogu esimees Eiki Nestor Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Riigikogu esimees, sotsiaaldemokraat Eiki Nestor ei ole nõus reformierakondlase Jürgen Ligi väitega, et Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetust aitas vähendada teiste parteide, kaasa arvatud koalitsioonipartneri Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) kriitika.

Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi märkis täna erakondade toetust kommenteerides, et koalitsioonilepingu positiivsete uudiste enda teenena esitamine ning kokkulepete ja partneri kritiseerimine aitas sotsiaaldemokraatidel reitingut hoida ja vea piires isegi tõsta.

«Ma arvan, et see ei mõjuta oluliselt reitingut. Need on asjad, mida võib-olla paneb tähele Jürgen Ligi või mõni teine pidevalt poliitikas olev inimene, kuid reitingut see ei mõjuta, kui keegi kellegi kohta midagi kriitiliselt ütleb,» ütles Nestor Postimehele.

Nestor ütles erakondade värskeid toetusnumbreid kommenteerides, et Reformierakonna toetus on kukkunud selle partei baastasemele ja ilmselt nad ei tunne selle numbri pärast erilist muret. «Kui nad hakkaksid praeguselt tasemelt alla minema, siis on see nende jaoks ebatavaline,» lausus Nestor.

Riigikogu esimehe sõnul oli see ette teada, et sotsiaaldemokraatide toetus valimiste järel tõuseb, kuna valijad ei teinud valikut mitte sellel põhimõttel kelle poolt nad on, vaid printsiibil, kelle vastu nad on.

Keskerakonna toetuse kohta ei ole Nestori sõnul midagi öelda, kuna suuri muutusi ei ole toimunud.

«See, et Vabaerakonna toetus tõuseb ja IRLi toetus mõnevõrra kukub, on ka valimistest pärinev tendents, seega ei ole ka siin suurt muudatust toimunud. Selgem perioodi saabub siis, kui nii IRL kui ka Vabaerakond on ennast uutes oludes näidanud, IRL valitsuserakonnana ja Vabaerakond tegelikus poliitikas,» sõnas Nestor.

Ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetuse samale tasemele jäämine pole Nestori hinnangul üllatav. «Nende number selline ongi,» ütles ta.

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute AS küsitlus näitas, et võrreldes valimistulemusega on kõige rohkem toetust kaotanud Reformierakond ning enim on kasvanud toetus Vabaerakonnale.

Praegu on Reformierakonnal toetajaid 22, sotsiaaldemokraatidel 17, Isamaa ja Res Publica Liidul kümme protsenti, valimisteaegse toetuse on säilitanud Keskerakond, nende toetus on 26 protsenti. Vabaerakonna toetus on 12 protsenti, edastades nii Isamaa ja Res Publica Liitu.

Ka Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on vaatamata erakonda tabanud massiivsele kriitikale säilitanud valimisteaegse toetuse, mis on seitse protsenti.

25 protsenti inimestest ei osanud oma eelistust öelda, nende osakaal ei ole toetusprotsentidesse sisse arvestatud.

Riigikogu valimised võitis Reformierakond, kes kogus 27,7 protsenti häältest, Keskerakond pälvis 24,8, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 15,2 ja Isamaa ja Res Publica Liit 13,7 protsenti häältest. Sügisel asutatud Vabaerakonda toetas 8,7 ja seni riigikogus esindamata Konservatiivset Rahvaerakonda 8,1 protsenti hääletanutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles