Piimaliitri hinnatõusust jõuab tootja rahakotti alla poole

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehm. Pilt on illustratiivne.
Lehm. Pilt on illustratiivne. Foto: CHRISTIAN HIRSCHHÄUSER/PM/EMF

Eesti Põllumeeste keskliit ei nõustu ajakirjanduses väljaöelduga, nagu jõuaks kahekroonine piimaliitri hinna tõus põllumehe taskusse.

Alates septembrikuu algusest saab piimatootja kilogrammi piima eest kuni 4,6 krooni. Aasta alguses oli see hind 4 krooni, keskmiseks hinnaks 2010. aastal kujuneb 4,25 krooni, teatas Eesti Põllumeeste keskliit.

Eelmise aasta piimahinnaga võrreldes, mis oli 3,3 krooni, on piima kokkuostuhind tõepoolest tõusnud. Eelmise aasta hind ei katnud tootmiskulusidki, rääkimata investeeringutest.

Piimatootjad on rahul selle aasta kokkuostu hinna tõusuga, mis ületab pisut piima omahinda ja võimaldab eelmise aasta miinust vähendada. Statistikaameti andmetel oli põllumajandussektori kogukahjum eelmise aastal ligi kaks miljardit krooni.

Piimatootjad ei ole pädevad andma hinnangut, kas kahekroonine hinnatõus on põhjendatud või mitte, sest tarbijahinda kujundavad töötlejad ja kaupmehed, kuid lükkavad ümber levitatud arusaama, et kahekroonine piimaliitri hinnatõus jõuab põllumehe rahakotti.

Nii töötlejatel, kui kaupmeestel, on kindlasti tekkinud lisakulusid seoses käibemaksu, aktsiiside, kütuse jne tõusuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles