Südamenädal paneb inimesi liikuma nii maal kui veel

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumine teeb südamele head.
Liikumine teeb südamele head. Foto: Andres Haabu

Täna alanud südamenädala tähelepanu keskmes on liikumine, sest just see on üks parimaid viise südamehaigusi ennetada.

Näiteks peetakse südamenädalal Emajõel Valga-Valka politseinike paadimatka, Hiiumaal tuleb fotojaht ning Märjamaal emade käruralli.

Tartumaal Rõngu vallas on juba terve aprillikuu peetud lühimatkade sarja «Lustiga liikuma», sarja järgmine matk algab 22. aprillil Valguta seltsimaja juurest õhtul kell 18.30.

Ka Vara vald korraldab tervisepäevi ja kutsub eriti oma õpetajaid liikumiskalendrit pidama.

Südamenädala sündmusi korraldatakse paljudes Tartu ja Tartumaa koolides ja lasteaedades.

Südamenädala eestvedaja, kardioloog Margus Viigimaa sõnul on liikumine vajalik igas vanuses inimestele haiguste ennetamiseks, töövõime tõstmiseks ja hea enesetunde saavutamiseks. Eriti juhib ta tähelepanu istumisele, millest on saanud «uus suitsetamine», seda südamele võrreldava kahju tekitamise rõhutamiseks.

Viigimaa sõnul tekib pika ja liikumispausideta istumise käigus kehas hulk südant ja veresooni kahjustavaid muutusi: trombiohu tõus, lupjumise kiirenemine, ainevahetuse aeglustumine.

«Kehaline aktiivsus normaliseerib vererõhku, vähendab «halva» kolesterooli ja suurendab «hea» kolesterooli taset, langetab tromboosiriski, vähihaiguse tekkeriski ning alandab stressi ja tõstab meeleolu,» rääkis kardioloog Viigimaa. «Liikumisega parandame ainevahetust, mis hoiab ära suhkruhaiguse tekke.»

Eesti Kardioloogide Selts soovitab südame kaitsmiseks 3 kilomeetrit kõndi või 30 minutit ükskõik millist mõõdukat liikumist päevas. Teadusuuringud näitavad, et südamehaiguste ennetamiseks on kõige olulisem liikumisharrastuse regulaarsus, mitte niivõrd intensiivsus.

Südamenädalat koordineeriva Tervise Arengu Instituudi andmetel toimub südamenädalal 357 avalikku liikumisüritust.

Kõikide maakondade südamenädala üritused leiab Terviseinfo portaalist: http://www.terviseinfo.ee/et/sundmused/details/1132-sudamenadal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles