Politsei hoiab peaministri uue auto hinda saladuses

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Audi A8
Uus Audi A8 Foto: Reval Auto

Peaminister Taavi Rõivasele ametiautot rentiv politsei- ja piirivalveamet ei nõustu avalikustama uue sõiduki hinda, viidates turvalisuskaalutlustele.

Rõivase uus ametiauto peaks Eestisse saabuma maikuus ning nii palju on PPA öelnud, et peaministrile liisitakse Reval Autost uus samasugune sõiduk, nagu on praegune A8.

«Auto hind ei ole turvalisuse kaalutlustel avalik info nagu ka kõik muud detailid auto varustuse ja omaduste kohta,» jäi PPA pressiesindaja Uku Tampere lakooniliseks. Ta selgitas, et peaministri sõidukit puudutav info on asutusesiseseks kasutamiseks avaliku teabe seaduse paragrahvi 35 lg 1 p 5’ ja 9 alusel ehk kui teave politsei tegevuse meetodite ja taktika kohta ning teave turvasüsteemide, turvaorganisatsiooni või turvameetmete kirjelduse kohta.

Reval Auto kodulehe andmetel algavad uute Audi A8 hinnad 78 000 eurost ja ulatuvad 100 300 euroni, lisaks võib kümnete tuhandete eest juurde osta lisavarustust.

Audi A8 pakutavate eri mootorite võimsuseks on alates 258 kuni 435 hobujõuni, auto kombineeritud kütusekuluks on märgitud 9.1-5.9 l/100 km.

Audi A8le pakutakse mitut eri tüüpi mootorit, alates 3.0 TFSIst, mille 6-silindriline mootor kiirendab auto 100-kilomeetrise tunnikiiruseni 6,1 sekundiga. Sama kiirenduse tagab ka Audi 8 diiselmootor 3.0 TDI. Jõulisem 4.2 TDI mootor suudab nullist 100-kilomeetrise tunnikiiruseni kiirendada isegi 5,5 sekundiga. Kõige progressiivsemana pakutakse seda autot aga hübriidmootoriga -  Audi A8 hybrid, milles on ühendatud 2.0 TFSI mootor ja hübriidtehnoloogia. See auto suudab ainult elektrienergia jõul sõita kiirusega kuni 100 km/h ning läbida kuni 3 km püsiva 60-kilomeetrise tunnikiirusega.

Politsei autopargis on ka presidendi ihukaitsel kasutatav sõiduk, mille liisingleping lõpeb järgmisel aastal.

Veel neli aastat tagasi polnud peaministri ja presidendi ametiautot puudutav info nii salajane. Siis andis näiteks presidendi kantselei täpselt teada, et president Toomas Hendrik Ilvese uueks ametiautoks renditakse luksuslik Audi A8 L 3.0 TDI quattro tiptronic, mille nelja-aastase rendi eest makstakse Reval Auto Esindused OÜ-le kokku 10 960 eurot, lisaks käibemaks, kirjutas 2011. aastal Õhtuleht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles