Sooäär: EKRE asutas toetusrühma ebaausaid võtteid kasutades

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär
Imre Sooäär Foto: Sander Ilvest

Reformierakondlane Imre Sooäär tõi välja, et Martin Helme ei hoolinud teiste riigikogu liikmete palvest kutsuda traditsioonilise perekonna toetusrühma loomiseks koosolek kokku ajal, mil toimuvad ka istungid.

«EKRE otsustas ignoreerida ülejäänud riigikogu liikmeid ja asutada saadikuühendus omapead. Martin Helme, kes esimeselt asutamise koosolekult riigikogu liikmete allkirjadega asutamisdokumendiga plehku pani, kutsus teistkordse asutamiskoosoleku kokku tänaseks. Ta tegi seda riigikogu istungivaba nädala kolmapäeval just seetõttu, et riigikogu liikmetel oleks raskendatud sellest osa võtmine,» kommenteeris Imre Sooäär.

Tema sõnul protestisid Helme pakutud koosoleku aja vastu mitmed saadikud riigikogu siselistis. Ta edastas ka näiteks Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluva Jaanus Marrandi kirja:

Tere!
 
Niisugusel moel grupi moodustamine ei ole vastuvõetav, sest:
1. Seda ei peaks tegema ajal,  kui grupiga liitumine on raskendatud. Kõik ei ela Tallinnas ja just riigikogu liikme töökohustused ei võimalda sel ajal sinna sõita.
2. Seda ei tohiks teha mingi ühe fraktsiooni ruumes.
3. Grupi tegevuse eesmärkide sõnastamine peaks ikka olema terve grupi asi.
4. Seadusandlike initsiatiivide jaoks on teised ja riigikogu liikmetel peaaegu  piiramatult käes olevad võimalused.
5. Kokkuvõtvalt tundub, et kolleeg Martin Helme ei ole päris täpselt aru saanud parlamenditöö olemusest.
 
Lugupidamisega, Jaanus Marrandi
 

«Toetusrühmade asutamiskoosolekud toimuvad traditsiooniliselt istunginädalatel kohe peale istungi lõppu. Võrust või Kuressaarest valitud saadikutel on ebamõistlik kuus tundi edasi-tagasi sõita viis minutit kestva asutamiskoosoleku pärast,» selgitas Sooäär.

Tema sõnul pakuti välja, et koosolek võiks toimuda järgmise istunginädala kolmapäeval, kui kõik tagasi Tallinnas on.

«Martin Helme kolleegide ettepanekuid paraku kuulda ei võtnud ja nagu tagantjärele selgub, on head parlamentaarset tava ning demokraatia põhimõtteid ignoreerides teinud asutamiskoosoleku omapead. Ilmselgelt kartis Helme, et tema asemel võidakse saadikurühma juhiks valida suure pere ema Yoko Alender, kelle ma avalikult saadikurühma esimehe kandidaadiks olin esitanud,» rääkis Sooäär, kes lubas, et lõppenud see asi veel ei ole.

Ta lisas, et ka teiste fraktsioonide liikmed tahavad osaleda Eesti perede toetuseks loodavas saadikuühenduses ja see luuakse demokraatia põhimõtteid arvestades uuesti.

«Ükski fraktsioon ega riigikogu liige ei saa monopoliseerida saadikuühenduste tegevust riigikogus.»

Helme välistab uued valimised

Ta küsis, milleks on sellist ühendust vaja, mis koosneb vaid ühe fraktsiooni liikmetest.  «Sama hästi võivad nad ju omakeskis fraktsiooni koosolekul asju arutada.»

«Ma olen ülimalt rõõmus, kui Imre Sooäär tuleb ja paneb oma allkirja, kinnitades sellega, et hääletab kooseluseaduse tühistamise poolt,» ütles Helme BNSile, viidates nii EKRE fraktsiooni liikmete moodustatud toetusrühma statuudile, mille kohaselt peab grupiga liituda sooviv saadik kinnitama allkirjaga vastuseisu kooseluseadusele.

Helme kinnitas BNSile, et postitas eelmisel nädalal riigikogu saadikute listi toetusrühma moodustamise teate, mis sisaldas asutamiskoosoleku kohta ja aega. Väidet, et teised saadikud võivad nüüd protesteerida, kommenteeris Helme, et «olgu pealegi pahased, miks nad siis kohale täna ei tulnud».

Helme eitas võimalust, et nii tema juhipositsioon kui ka osade saadikute liikmeksolekut välistav statuut võidakse ümber valida. «Ei, nii ei saa, nad peavad uue grupi tegema, see grupp on juba asutatud,» sõnas Helme.

Täna sai Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni juht Martin Helme lõpuks toetusrühma traditsioonilise perekonna kaitseks loodud nii, et ükski teine erakond rühma ei kuulu.

Helme üritas rühma luua juba möödunud nädalal, kuid nähes reformierakondlaste suurt huvi, jättis ta selle katki. Nimelt seati esimehekandidaadiks ka Imre Sooäär, kes on kooseluseaduse pooldaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles