Ilves: olukorda Venemaal võib võrrelda filmiga «Ristiisa»

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves võrdles Ameerika Hääle Ukraina osakonnale antud intervjuus olukorda Venemaal «Ristiisa» filmiga ning nimetas Venemaal valitsevat režiimi autoritaarseks kapitalismiks.

Ilves märkis, et riigis valitseva kapitalismiga ei pruugi kaasneda liberaalset demokraatiat, kuigi veel 1990. aastatel, pärast Nõukogude liidu kokkuvarisemist valitses arusaam, et vaba turuga kaasneb automaatselt liberaalne demokraatia.

Ilves meenutas, et inimkond on ka varem näinud oligarhide kontrolli all olevat kapitalismi ning hea näide sellest on Natsi-Saksamaa.

«Termin «natsionaalsotsialistid» ei tähendanud mitte midagi, see oli oligarhiline ühiskond. Selline kapitalism oli ka Mussolini juures. See, mida me näeme praegu, on autoritaarne kapitalism, kus riigivõim ja maffiastruktuurid on omavahel tihedalt seotud. Riik kaitseb neid, kes annavad neile head lepingud,» rääkis Ilves.

Ta lisas, et vaatas jõulude ajal koos pojaga Mario Puzo romaani järgi tehtud filmi «Ristiisa» ning filmis nähtu oli täpselt see, mis praegu Venemaal toimub.

Rääkides Venemaa vaenulikust propagandast, märkis Ilves, et tõsisemalt on sellega tegelema hakatud viimased aasta-poolteist tagasi, varem lihtsalt naerdi selle üle.

«Täna me näeme, kuidas Maidanile kogunenud inimesi tembeldatakse fašistideks. Milleni me oleme jõudnud. Suurbritannias, Eestis, Taanis ja Leedus jõuti ühisele seisukohale, et sellise propaganda vastu tuleb rakendada ühiseid meetmeid kogu Euroopa Liidus. Kui seda teeb ainult üks riik, on see taolisele propagandale vastu astumiseks väheefektiivne,» ütles Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles