PM ARHIIV ⟩ Ruta Arumäe: mulle meeldib oma elu ise juhtida

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Analüütik oranžis: Ruta Arumäe eelistab, et kirkaid värve jaguks nii elus kui riietuses.
Analüütik oranžis: Ruta Arumäe eelistab, et kirkaid värve jaguks nii elus kui riietuses. Foto: Tairo Lutter

Peaministri endisele majandusnõunikule, kes äsja terve Eesti kihama lõi, pole elus kunagi midagi pakutud, isegi ühtegi töökohta mitte. Ta on alati pidanud kõike ise tegema. Seetõttu ta julge ja kartmatu ongi.

Ruta Arumäe (39), Eesti paremaid, igatahes viimaste aastate täpsemaid majandusanalüütikuid (ja kahe poja ema), torkas eelmisel nädalal herilasepessa. Valitsus, mis on niigi startinud pehmelt öeldes heitlikult, sai Arumäe suust kuulda, et esiteks puudub tal mõistlik majanduspoliitika, ja teiseks, et valitsusliikmed ei taha asjatundjate nõu kuulata.

Mitte ainult valitsus, vaid kogu Eesti lõi seepeale sumisema.

Kõik algas Postimehe küsimusest, miks Arumäe, SEB panga kauase makroanalüütiku karjäär peaministri majandusnõunikuna jäi kõigest nelja kuu pikkuseks. Loomulikult pidi ta seda selgitama – ja siis tundiski, kuidas nonde nelja kuuga tekkinud sumbumus otsib temast väljapääsu.

Oli see teisse kogunenud tunne nagu ajapikku kerkinud paisjärv, mis tammi tagant välja murdis?

Põhimõtteliselt küll. Valutan südant hästi paljude ühiskondlike asjade pärast. Läksin riigisektorisse, et seal asju otse öelda ja ettepanekuid esitada, aga need ei leidnud vastuvõttu. Tekkis tunne, et nüüd tuleb öelda suuremalt, kui tahan, et mu sõnum kusagile jõuaks.

Abikaasaga ikka pidasite enne nõu, mis tema valitsuskriitilisest sõnavõtust arvab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles