Reid: automüüjad varjavad ostja eest auto tegelikku olukorda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud autode müügiplatsidel teevad mitu ametit kontrollreide.
Kasutatud autode müügiplatsidel teevad mitu ametit kontrollreide. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Eile kontrolliti Virumaal kasutatud autode müüjaid ja selgus, et  mõnel puhul varjasid müüjad auto tegelikku tehnilist seisukorda.

Maantee- ja tarbijakaitseameti ühisreidil kontrolliti,  kas müügikoht on korrektselt tähistatud, kas auto kohta on esitatud nõuetekohane info, kas auto VIN-kood vastab tegelikkusele ja kas sõiduki tegelik tehniline seisukord vastab müügikuulutuses olevale infole, teatas tarbijakaitseamet.

Seekord olid peamisteks puudusteks üksikutel juhtudel sõiduki tegeliku tehnilise olukorra varjamine, komisjonimüügilepingute vääriti mõistmine, komisjonimüügis olnud sõiduki kohta teabe mitteomamine ja ühe ettevõtte puhul ei vastanud ostu-müügilepingud kõikidele seadusest tulenevatele nõuetele. Ametid avastasid ka ühe tähistamata ettevõtte, mille kõikidel müüdavatel autodel olid mittekorrektsed teabelehed. Küll aga ei näinud ametnikud Ida- ja Lääne-Virumaal hodomeetrinäiduga manipuleerimist ega sõiduki päritolu varjamist.

Ametid kirjutasid üles ka kõikide kontrollitud autode VIN-koodid ning nende sõidukite dokumentatsioon läbib liiklusregistri kande taotlemisel põhjaliku kontrolli. Tähelepanu pööratakse soetuse ja edasimüügiga seonduvatele asjaoludele, dokumentide ehtsusele ja sellele, kas need kajastavad tegelikke toimunud tehinguid. Jälgitakse, kas ka maksureegleid on õigesti rakendatud.

Seekord kontrollisid ametid Tika Auto OÜ-d, Wiru Auto OÜ-d, Extra Auto OÜ-d ja Autoesindus OÜ-d. Kokku kontrollisid ametnikud ligi 70 sõidukit. Tarbijakaitseamet alustas enamuste ettevõtete suhtes menetlust. Lõplikud kontrolli tulemused selguvad pärast menetluste lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles