Ilves jätkab esialgu oma palgast makseid OÜ Ermamaale

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärma talu silt.
Ärma talu silt. Foto: Toomas Huik

President Toomas Hendrik Ilves jätkab pärast Ärma talu haldava OÜ Ermamaa omandisuhete lõpliku ümbervormistamiseni praeguse korraldusega, mille kohaselt kannab riigipea isiklikust palgast makseid osaühingule.

Ärma talu jääb Toomas Hendrik Ilvese ainuomandisse ja on tema kui presidendi ametikodu. Ilves võtab üle kõik Ärma taluga seotud varad ja kohustused, sealhulgas OÜ Ermamaa ja sellele seatud hoonestusõiguse ja laenud.

«Kuni aeganõudvate ümberkorralduste lõpetamiseni – omandisuhete lõpliku vormistamiseni – jätkub praegune korraldus, kus Toomas Hendrik Ilves kannab isiklikust palgast OÜ Ermamaa arvele vajaliku summa laenu tagasimakseks. Kuna olemasolev lahendus on seotud omandiõiguse, laenude ja laenutagatiste ümbervormistamisega, siis võib selle ümberkujundamine ja vormistamine võtta kuid,» ütles presidendi pressiesindaja Toomas Sildam.

Viimastel aastatel on Ilves maksnud oma palgast OÜ Ermamaale 11 500 eurot aastas.

Praegu kuulub OÜ Ermamaa Evelin Ilvesele, kelle abielulahutus Toomas Hendrik Ilvesest jõustub 30. aprillil. Presidendi kantselei ei kommenteeri, millistel tingimustel läheb OÜ Ermamaa Evelin Ilvese käest Toomas Hendrik Ilvesele, kuna abielulahutus on kahe inimese omavaheline ja isiklik küsimus.

Enne Toomas Hendrik Ilvese riigipeaks saamist töö- ja puhkekeskuseks planeeritud Ärma talu edasine kasutusviis selgub Sildami sõnul pärast Ilvese presidendiaja lõppu sügisel 2016.

Ärma talu külalistemaja otsustati anda president Ilvesele rendile 2007. aasta suvel, kuna katsed ühitada talus äritegevust presidendi koduse eluga tekitasid avalikkuses küsimusi ja turvakaalutlustest lähtuvaid ebamugavusi.

OÜ Ermamaa juht Evelin Ilves esitas 2007. aasta sügisel Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) taotluse muuta äriplaani ning sama aasta novembris otsustas EASi juhatus taotluse rahuldada.

2006. aasta kevadel, pool aastat enne Toomas Hendrik Ilvese valimist presidendiks, sai Evelin Ilvesele kuuluv OÜ Ermamaa Euroopa Liidu tõukefondidest EASi vahendusel 2,97 miljonit krooni toetust, et rajada 250 aasta vanusesse tallu töö- ja puhkekeskus. Kokku läks projekt maksma 6,6 miljonit krooni.

OÜ Ermamaa soovis algset äriplaani muuta seoses Toomas Hendrik Ilvese valimisega presidendiks, mille tõttu pole võimalik ühitada algselt planeeritud äritegevust ning presidendi ametiseisundiga kaasnevaid kohustusi.

Seetõttu peatati majutusteenuse pakkumine avalikkusele ja kitsendati keskuse kasutamise otstarvet kuni presidendi ametiaja lõppemiseni.

EAS leidis 2007. aasta novembris taotlust arutades, et OÜ Ermamaa on projektiplaanis kirjeldatud tegevused teostanud vastavalt plaanitud ajagraafikule ja kvaliteedile, samuti on presidendi institutsioon lisanud keskusele ja piirkonnale lisaväärtust ja tõstnud huvi, mis suurendab projekti laiemat mõju ka pärast presidendi ametiaja lõppu. Seetõttu otsustas EAS firma äriplaani muutmise taotluse rahuldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles