Millise kultuuri arengut soovime?

Helena Tamm
, vabakutseline kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simple Session 2015, BMX-ratturite autasustamine.  Drew Bezanson
Simple Session 2015, BMX-ratturite autasustamine. Drew Bezanson Foto: Martin Ilustrumm

Äsja lõppes maailma mastaabis üks tuntumaid ekstreemspordi võistlusi Simple Session. Juba 15. korda toimunud rula- ja bmx-sündmus tõi Tondiraba Jäähalli üheks nädalavahetuseks kokku 175 noort sportlast 34st riigist. Käisin Sessionil esmakordselt ja kultuurisündmuste kajastajana ei osanud eesootavalt ekstreemspordi suursündmuselt midagi oodata.

Ees ootas omaette maailm. Kultuurimaastik, millega kohtusin oli vaba kõikidest dogmadest ja nautis ennast täiel rinnal. Blogides nende kahe päeva jooksul intensiivselt, tegin ka lühiintervjuusid sõitjatega, kellest mitmed on superstaari staatuses. Viimast suuresti õigustatult, sest kogu riskialdisuse kõrval on professionaalsetel rula- ja rattatrikimeistritel eksimatu kehatunnetus, ürgselt tugev intuitsioon ja analüüsivõime.  Võistlusel osalevad mehed loovad vähese ettevalmistusega oma esinemiskava ja trikkide järjestuse kohapeal. Selle ja harjutustöö järel saab kahe päeva jooksul võistlusareenil selgeks, kes kui kaugele mõelda suutis ja kui loovad, riskialtid ning teadlikud valikud langetas. Tänavu viiendat korda SS-i võitnud Drew Bezanson hüppas bmx-rattal viimase trikina kohtunike ja kommentaatorite juurest mitu meetrit allapool olevale obstaaklile, piirde tagant otse võistlusareenile. See oli kaalutletud, originaalne ja lavastuslikult väga õige ning võimas otsus. Ta ei hüpanud niisama. Nägin mehe näos vahetult enne hüpet keskendumist, aga ka piisavas koguses hirmu.

Kohapeal viibinud Extreme Sports Channeli ajakirjanik Pete Thompson ütles, et nad ei külasta kaugeltki mitte igat ekstreemspordi sündmust, aga Simple Session on kindlalt selles nimekirjas. Nädalavahetuse järel jäin mõtlema - millist kultuuri Eesti riigi ja ühiskonnana doteerib? Kas oskame siin toimuvat ise ka hinnata? Vastused, eelkõige rahastamisprioriteetide näol  annavad aimdust sellest, milliseid kultuuriarenguid soodustab riik. Laiemas plaanis tähendab see riigi näo tulevikukujunemist ja väärtuseelistusi. On need piirangud ja dogmad, millele ka president vabariigi aastapäeva kõnes viitas või vaba lõputu teotahe, millega käsikäes analüüsivõimeline riskialdisus ning loovlahendused?

Küllalti väär on levinud arvamus, et trikiratturid ja rulatajad käivad Eestis ainult pidutsemas. Nende kultuur küll kätkeb endas küll piiranguteta elustiili, aga sellel nädalavahetusel Hollywoodis Grind’i peol nähtu ei erine oma sisult ja tegevuskavalt varajastel hommikutundidel Zavoodis vastuvaatavaga. On sattunud käesoleval kevadel mõlemas kohas toimuva tunnistajaks ja sarnaseid ilminguid võin tuua sama palju kui erinevusi. See, mis on pealtnäha täiesti erinev, kätkeb endas suuresti sama. Simple Sessioni peakorraldaja Mario Kalmre ütles äsja toimunud Simple Sessioni ajal intervjuus Delfile, et teadlikkus ja soov võistlusplatsil oma parim anda hoiavad üha enam sõitjaid pidutsemisest eemal. See vastab tõele. Näiteks Sessioni absoluutne liider Drew Bezanson Kanadast on karsklane. Nooremaid ja uljamaid võistlejaid võis ka sellel nädalavahetusel klubis kohata, aga üldjuhul mitte mitmekordselt osalevaid pika kogemusega maailmakuulsaid võistlejaid.

Ekstreemsport toodab vabadusetaju ja mitte ainult ei soodusta loovust, aga on loovus, millest ka kõik kaasaelajad osa saavad. Eelmise aasta Sessionist valmis 4-osaline saatesari, mis jõudis Fuel TV telekanali kaudu 50 riigi kodudesse. Maailmas on hinnas väärtused, mida Simple Session Tallinnas järjepidevalt kultiveerib. Palju oskame innovatiivse riigina kaugemale vaadata ekstreemspordiga seotud kitsastest, stereotüüpsetest arusaamadest ja innovaatilise riigina ise neid väärtusi esile tõsta? Tahtes riigi ja ühiskonnana areneda, veel rohkem suuta, teha ja loovamalt korda saata - on ekstreemsport üks võti sellel teel. Pika ajalooga suursündmusele vähese ja mitte kohase tähelepanu osaksaamisest räägib ka vähene meediakajastus kohalikul tasandil.

Sport ja kultuur kuuluvad meil ühe ministeeriumi haldusalasse ja on seega omavahel seotud. Ekstremistide elustiil on kultuuriline nähtus omaette, mitmeti kirjeldatav ja eristuv nagu seda on ka kaasaegse tantsu ja teatri oma, millele vastandub klassikaline ja traditsiooniline. Vaadakem repertuaariteatrite poole - klassikalist balleti, ooperit, aga ka spordialasid nagu murdmaasuusatamine ja miks mitte ka kergejõustik doteeritakse jõudsalt.

Erialade lähemal vaatlusel on raske on eristada seal osalevate lapsest saadik drillitud kaunite kunstnike või traditsiooniliste sportlaste tahet nende treeningharjumustest ja sissekodeeritud soorituspainest. Ekstreemsportlaste ja suuresti ka kaasaegse kunsti viljelejate puhul on situatsioon vastupidine. Riiklikule masinavärgile lootmata, aetakse oma asja puhta teotahte ja entusiasmi pealt. Publik hindab vabadusetaju, piiratust ja spontaansust maailmas, kus esineb seda pigem vähe. Sellest annab tunnistust Sessioni populaarsus rahva seas, aga ka mäesuusa ja lumelaua spordialade menukuse järjepidev kasv. Majanduslikult on alad elujõulised tänu õhinaga eraettevõtluses tegevatele harrastajatele. Võib-olla, et ekstreemspordil ei lähegi tänu sellele üldse halvasti, aga näiteks kaasaegne tants? See on ala, mis kultiveerib samu väärtusi. Kes selle elujõulisena hoiab, aga vastutab ka Simple Sessioni Eestis toimumise eest, kui fanaatikutest õhinapõhised eestvedajad väsivad.

Simple Session toimub juba 15. korda ja ei ole ennast mitte ainult tõestanud, aga meie kultuuriruumi, ajalukku ja maailmakaardile kinnitanud. Saavutus, mida tuleb tunnustada, et esile tõsta piiridevaba, loova ja edasiviiva maailmapildi kujunemist laiemalt. Mõne aasta eest avalikustus riigikontrolli “Kultuuri rahastamise eriaruanne”. Berk Vaher kirjutas arvamusartiklis seejärel Eesti Päevalehes, et rahastamine on liialt traditsioonide ja riigiasutuste keskne ega pruugi vastata tänapäeva kultuurisuundumuste vajadustele. Olles kursis, kuidas proovib otsaga kokku tulla kaasaegse tantsu lipulaev Sõltumatu Tantsu Lava ning millisel määral sõltuvad erakapitalist ekstreemspordialad, tahan juhtida Vaheri poolt väljaöeldule taas tähelepanu.

Missioonitundega kultuurisektori ettevõtja  ja Sõpruse kino juht Indrek Kasela kirjutas tänavuse Simple Sessioni finaalpäeva külastamise järgselt oma Facebooki lehele:"There is something in the water of Tallinn, that pushes these riders to progress"! Red Bull TV presenters gasping for air (so is audience). Big kudos to Risto Kalmre . I take Simple Session over Eurovision and other crap that has visited Estonia smile emoticon any time.” Tõlkes kõlaks see järgnevalt: “Tallinna õhus on midagi neid rattasõitjaid erakordselt käivitavat. Red Bulli saatejuhid (Simple Sessioni otseülekanne, toim.) ahmivad õhku (ka publik). Kiitus Risto Kalmrele. Eelistan Simple Sessionit Eurovisioonile ja muule jamale, mis Eestit külastanud on.” Nõus !

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles