Lugeja küsib: kuidas ma tean, et naabri võti ei ava ka minu ust?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võti
Võti Foto: SCANPIX

«Mul avab üks võti nii kortermaja välisuks kui ka korteriukse. Samuti saan ma sama võtmega avada maja hoovi viiva ukse. Kust ma tean, et naabri võti, millega ju tema samuti alt sisse pääseb, minu korteriust ei ava?» küsib üks lukutootja Valnes kaudu võtme saanud lugeja.

Vastab Valnes tegevjuht Kuldar Saun.

Igal korteril on individuaalne võti, mis korterite ustest avab ainult konkreetse korteri ust – see tuleneb sellest, et võtmel olevad sakid või augud sobivad kokku ainult nende muukidega, mis on selle korteri lukul.

Trepikoja ukse lukul on osad muugid niinimetatud topeltmuugid, mis võimaldab seda lukku avada mitme erineva võtmega – nii ongi võimalik, et trepikoja ukse lukku avavad kõik lubatud korterite võtmed. Sellest tulenevalt ei vähene absoluutselt korterite võtmete ja lukkude turvalisus. Väga vähesel määral väheneb trepikoja luku turvalisus, kuna võimalike erinevate võtmete arv väheneb.

Kui muidu näiteks on igale lukule erinevaid võimalikke võtmeid 100 000 – nii nagu turvalukul vastavalt nõuetele vähemalt olema peab –, siis nüüd, kui näiteks seda trepikoja ust avab 30 korteri võtit, jääb järgi võimalikke avavaid võtmeid 999 970.

Seega erinevus on vaid 0,03 protsenti ning naabri tuppa tungimist ei ole kindlasti vaja karta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles