Medvedev andis käsu peatada raketimüük Iraanile

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa taganes Iraaniga sõlmitud raketimüügilepingust.
Venemaa taganes Iraaniga sõlmitud raketimüügilepingust. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev andis täna käsu peatada õhutõrjesüsteemi S-300 müük Iraanile.


«Dmitri Medvedev allkirjastas ÜRO Julgeolekunõukogu 9. juuni resolutsiooni 1929 abinõude jõustamisest,» seisis Kremli ametlikus avalduses, vahendas Interfax.

Seejuures keelab presidendi allkirja saanud määrus ka S-300 õhutõrjesüsteemi tarnimise Iraanile. NATO klassifikatsiooni järgi kannab S-300 nime SA-20. Õhutõrjesüsteemi laskeulatus on 120 kilomeetrit, mis võimaldaks riigil rünnaku korral kaitsta ka oma tuumaehitisi. Seetõttu on relvamüük põhjustanud tugeva kriitikalaine Iisraeli, Euroopa Liidu ja USA ametnike hulgas.

Kuigi Venemaa ja Iraan sõlmisid 800 miljoni dollari (üle 9,4 miljardi krooni) suuruse müügilepingu juba mitme aasta eest, pole Venemaa islamivabariigile veel raketikompleksi osasid tarninud, mistõttu on Teheran alustanud oma raketikaitsesüsteemi arendamist.

Ka on islamivabariigi ametnikud vihjanud, et kui Venemaa rikub relvamüügilepingut, võib Teheran pöörduda rahvusvahelisse kohtusse.

Briti väljaanne Times kirjutas mullu septembris Venemaa ja Iisraeli allikatele tuginedes, et skandaalse kaubalaeva Arctic Sea pardal olid väidetava puidulasti kõrval ka õhutõrjeraketid raketikompleksi S-300 jaoks, mis võeti peale Kaliningradis toimunud remonditööde ajal. Seda väidet pole aga ametlikult kinnitatud.

ÜRO julgeolekunõukogu kehtestas suve alguses islamivabariigile karmimad sanktsioonid, et riik loobuks vastuolulise tuumaprogrammi arendamisest. Teiste seas toetasid resolutsiooni ka julgeolekunõukogu vetoõigusega liikmed Venemaa ja Hiina, kes seisid varem uutele sanktsioonidele vastu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles