Lugeja küsib: miks Viking Line suitsetavaid töötajaid kiusab?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viking Line XPRSi alus.
Viking Line XPRSi alus. Foto: Peeter Langovits

«Viking Line XPRSi laeval puudub meeskonnale õues olev suitsetamise nurk. Laevas ainult 10 inimest mahutav ruum, kuhu peavad mahtuma 140-liikmelisest meeskonnast  suitsetajad.  Kuidas see normaalne on, kui äkki inimene, kes ei taha endale suitsuhaisu juurde, tahab seda vältides teha suitsu väljas? Aga enam ei tohi õues suitsu teha reiside ajal, kuna kliendid näevad ja kaebavad. Mis mõttes kliendid näevad? Kas siis töötaja polegi inimene ja kas see on palju parem, kui inimene haiseb suitsu järele, suitsuruumis puudub isegi nõuetekohane ventilatsioon?» küsib lugeja.

«Reis kestab 2,5 tundi ja lubatud on väljas suitsu teha vaid siis, kui reisijad seda ei näe ja kui laev sadamas on. Varem oli laeva küljel märgistatud CREW SMOKING AREA.  Kus siis olid kliendid ja kaebused? Külje peal aga paraku oli võimatu suitsu teha, kuna tuul puhus nii kõvasti. Seega tuleb käia väikses kuudis, kus pole õhkugi.  Mul on küll tunne nagu vanglas oleks. Kui inimene on suitsetaja, siis tuleks ka sellega arvestada ja pakkuda tööandjal inimlikke tingimusi.  Kui laev oli Rootsi lipu all, siis isegi kokad käisid väljas suitsul. Mis siis, las käia, nad on ju inimesed, aga mida nüüd tehakse. Kas pärast seda, kui laev läks Eesti lipu alla, tohib nii käituda? Kelle poolt selline kord küll nüüd tuli?» kirjutab küsija.

Vastab Viking Line'i intendant Jan Löfgren.

Viking Line kaitseb laevandusettevõttena nii töötajate kui ka reisijate huve piiramata liigselt kummagi käitumisharjumusi. Kuna meie laevadel reisivad ka mittesuitsetajatest reisijad ning suvisel perioodil viibib välitekil ka palju lapsi, siis on suitsetamine välitekil lubatud ainult selleks ettenähtud kohas. Laeva välistekil võivad laevapere liikmed suitsetada, kuid seda tuleb neil teha reisijate liikumisteedest eemal 9. tekil. Sellise otsuse tegemisel on reeder toetunud reisijatelt saadud negatiivse varjundiga tagasisidele, oleme pidanud laeva klienditeeninduspersonali suitsetamist välistekkidel tööriietes halvamaiguliseks.

On tõsi, et siseruumides paiknev suitsuruum on mõõtmetelt üsna piiratud ning ventilatsioonil puudub piisav võimsus. Oleme eelarves viimase täiustamiseks näinud ette täiendava summa, kuid seoses laevale kehtivate erinõuetega oleme otsimas sobivat ümberehitusprojekti. Niipea kui leitakse parim lahendus, kuidas parandada õhuliikumise kvaliteeti suitsunurgas, alustatakse parandustöödega.

Kinnitame, et laevandusettevõttena käitume vastutustundlikult nii laevapere liikmete kui ka reisijate osas, kelle seas on nii suitsetajaid kui mittesuitsetajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles