Eesnäärmevähi luusiirded põhjustavad invaliidistumise või surma

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thomas Ramdahl.
Thomas Ramdahl. Foto: Bayer

Ravimifirma Bayer Norra tegevjuhi doktor Thomas Ramdhali sõnul muutub hormoonidest sõltuv eesnäärmevähk pea alati hormoonravile resistentseks ehk allumatuks ning kujuneb välja siiretega vähk. Enamikul juhtudel on vähisiired luudes.

Ramdali sõnul on eesnäärmevähk kogu maailma meeste seas levimuselt teisel kohal.

«Arenenud riikides on eesnäärmevähk kõige tüüpilisem meestel esinev vähivorm. Kõige värskem Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) raport toob välja, et 2012. aastal diagnoositi arvestuslikult 1,1 miljonil mehel eesnäärmevähk. 307 000 neist surid. Eesnäärmevähk on seega viies kõige surmavam vähk, millega mehed kokku puutuvad.»

Kui palju on viimase 20 aastaga eesnäärmevähi ravi muutunud või edasi arenenud?

Ravivõimalused varieeruvad lõikusest kiiritusteraapiani, aga levinud on ka ravimite kasutamine, mis peatavad testosterooni tootmise või ennetavad selle mõju kasvaja edasiarenemisele. Viimaste näol on tegemist hormoonravimitega.

Siiski, peaaegu kõikidel juhtudel muutub hormoonidest sõltuv kasvaja hormoonravile resistentseks ja kujuneb välja nn metastaatilise kastratsiooni suhtes resistentne eesnäärmevähk.

Vähk on metastaatiline siis, kui selle siirded on eesnäärmest kaugemale levinud ning kasvaja on ravile, millega püütakse testosterooni tootlikust maha suruda, allumatu.

Kastratsioon on kas meditsiiniline või kirurgiline sekkumine, mis siis kas vastavalt ravimite või lõikuse abil meessuguhormoonide levimise organismis peatab.

Praegu kasutatakse hormoonravile resistentsete vähkkasvajate korral keemiaravi. Lisaks üldtunnustatud standardravile on ka mõningad uued, hiljuti registreeritud ja tänaseks ametlikud ravivõtted.

Metastaatilise kastratsiooni suhtes resistentse eesnäärmevähi puhul on tegemist tõsise probleemiga, kuna nende meeste puhul on vähk tihtipeale andnud esimesed siirded luudesse.

Ligi 90 protsendil neist patsientidest on vähisiirded luudes. Kuni 80 protsenti patsientidest, kel on vähk luudesse siirdunud, kannatavad kurnava luuvalu all. Kui vähirakud on juba luustikku n-ö pesa teinud, muudavad nad luu tihedust, mis põhjustab tugevaid valusid, aga ka murdumisi ja teisi komplikatsioone, mis võivad silmanähtavalt meesterahva terviseseisundit halvendada. Luumetastaasid on enamike metastaatilise kastratsiooni suhtes resistentse eesnäärmevähiga patsientide puhul invaliidistumise või surma põhjuseks.

Meditsiinilise abi vajadus metastaatilise kastratsiooni suhtes resistentse eesnäärmevähiga patsientidele, kelle organismis on lisaks ka võimust võtmas luustikku siirdunud vähirakud, on jätkuvalt äärmiselt vajalik, kuna sellises staadiumis haiguse levimus ja suremus on väga kõrge.

Mis on kõige tähelepanuväärsemad avastused eesnäärmevähiga võitlemisel?

Viimane «uustulnuk» on raadium-223 kloriid. Seda kasutatakse täiskasvanud patsientidel, kelle puhul on kasvaja siirded levinud luudesse, kuid pole jõudnud teiste elutähtsate organiteni.

Raadium-223 kloriid jäljendab kaltsiumi tööd, mida leidub ka luudes. Kui ainet patsiendile süstida, liigub see luusse, kus toimub alfaosakestega kiiritus, mis tapab ümbritsevad vähirakud. Raadium-223 kloriid on senistes kliinilistes testimistes näidanud üleüldist paranemist elulemuses ning lükanud ajaliselt edasi ka sümptomaatilised luukahjustused.

Eestis näib eesnäärmevähki haigestumine olevat suur probleem, kuna mehed ei tarvitse arsti juurde piisavalt õigel ajal jõuda. Kui palju uued avastused selliseid «hiljaks jäänud» patsiente aidata suudavad?

Luudesse siirdunud vähk tähendab suuremat meditsiinilist järelvalvet, kuna selle levimus ja suremus on kõrged. Keskmine elulemus metastaatilise kastratsiooni suhtes resistentse eesnäärmevähiga patsiendi puhul on vähem kui kaks aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles