Raudteelaste ametiühing toetab kütuseaktsiisi tõusu vastast meeleavaldust

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudteelaste ametiühing kutsub kõiki raudteelasi üles kütuseaktsiisi vastu protestima.
Raudteelaste ametiühing kutsub kõiki raudteelasi üles kütuseaktsiisi vastu protestima. Foto: Kasper Mäe

Raudteelaste ametiühingu juhatus arutas tänasel koosolekul valitsuse otsust tõsta kütuseaktsiisi ning jõudis otsusele, et toetab 26. aprillil Tallinnas riigikogu hoone ees toimuvat protestiaktsiooni kütuseaktsiisi tõstmise vastu.

Ametiühingu esimees Oleg Tšubarov meenutas 2014. aasta lõppu, mil valitsuse poolt tehtud otsus erikütuse kaotamise osas oli raudteesektori jaoks valus löök. See tõi endaga kaasa lisakulusid raudtee-ettevõtetele. «Samuti ei ole paranenud kaubaveo mahud raudteesektoris. Juba aasta algus on toonud kütuseaktsiisi tõusu ja kaubaveo vähenemise tõttu endaga kaasa üle 250 töötaja koondamise,» nentis ta.

Tšubarovi sõnul on ametiühing korduvalt pöördunud valitsuse poole protestiga kütuseaktsiisi tõusu osas raudteesektoris, kuid valitsus olevat neid pöördumisi eiranud. «Lubati kompenseerida, aga seda pole tehtud. Seoses sellega on ettevõtted raskes olukorras. Go Rail otsustas lõpetada reisijateveo ning alustas koondamistega. Tänaseks on koondatud 60 töötajat. Koondamise teatisi on edastatud veel 41 töötajale ning see ei ole veel lõpp,» rääkis ta.

«Kui valitsus ikka otsustab tõsta kütuseaktsiisi, siis muutub tänane olukord raudteesektoris veel raskemaks. Kaubaettevõtted on olukorras, kus nad ei suuda konkureerida Läti ja Leeduga, sest seal on vedudele madalamad hinnad. Raudteele on kauba- ja reisijatevedude üks olulisemaid kulude allikaid kütus. Kütuseaktsiisi tõusuga võib raudtee ära kaduda, sest maksumaksjad ei suuda neid kulusid kinni maksta. Olukord, kus raudtee tõi riigile miljoneid, on minevik,» lisas Tšubarov.

Raudteelaste ametiühingu juhatus otsustas kutsuda kõiki raudteelasi ja nende pereliikmeid osalema meeleavaldusele. Juhatus palub aktisoonist aktiivselt osa võtta, sest sellest sõltuvat Eesti ja raudtee tulevik.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles