Varisev paekallas ohustab Narva promenaadil jalutajaid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva promenaad.
Narva promenaad. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Varisema hakanud paekallas on muutnud Narva promenaadi jalakäijatele ohtlikuks. Siiani on ebaselge, kes peaks tegelema promenaadil jalutajate ohutuse tagamiseks vajalike abinõude rakendamisega.

See, et Narva looduslik paekallas, millel asuvad Narva linnus ja bastionid, on varisemisohtlik, oli teada juba varemgi, kirjutab ajaleht Põhjarannik. Seetõttu vaatasid Narva linna arhitektuuri- ja linnaplaneerimise ameti töötajad ning sihtasutuse Narva Muuseum esindajad paekalda märtsis üle ning veendusid selles, et kallas variseb − sealt pudeneb väikesi ja suuri kivitükke. Otse laguneva kalju jalami kõrval aga kulgeb möödunud aastal avatud Narva promenaad.

«Loodusliku klindi ja jõeäärse promenaadi vahele on püstitatud umbes 1,5 meetri kõrgune võrkpiire. Kahjuks ei kaitse see loodusliku klindi ülemisest osast lagunevate kivide eest, mis kukuvad promenaadi sellele osale, mida kasutavad jalakäijad,» tõdes arhitektuuri- ja linnaplaneerimise ameti ehitusjärelevalve osakonna juhataja Ellen Uusküla Narva muuseumi administratsioonile saadetud kirjas. See on tema sõnul omakorda äärmiselt ohtlik, sest kivitükid varisevad ootamatult ja korrapäratult.

Uusküla tuletas oma kirjas meelde ka seda, et märtsis toimunud kohtumisel otsustati kõigepealt võtta viivitamatult tarvitusele ajutised abinõud, et tagada promenaadil jalutajate ohutus, ning hakata seejärel tegelema paekalda põhjaliku tugevdamisega.

Kõigepealt ilmusid promenaadile tavalised liiklusmärgid kirjaga «Varinguoht». Uusküla aga ei ole kindel, et jalakäijad neile erilist tähelepanu pööravad, kuna enamasti on need mõeldud siiski autojuhtidele. Seetõttu arvab ehitusjärelevalve ametnik, et kiiremas korras tuleb läbi viia ohtlike kivide varistamise tööd. Sellise ettepanekuga pöörduski ta sel nädalal linnuses paikneva muuseumi poole.

Narva muuseumi direktor Andres Toode märkis, et paekalda jalamil kulgev promenaad ei kuulu mitte nende sihtasutusele, vaid linnale ning seetõttu on just viimasel õigus seal liiklemist piirata. Seepärast ootab ka Toode, millised meetmed linna arhitektuuri- ja linnaplaneerimise amet jalakäijate ohutuse tagamiseks kasutusele võtab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles