Putin: Arktika peab jääma rahutsooniks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste seas saabus Moskvas toimuvale Arktika konverentsile ka Monaco prints Albert II, kes leidis aega ka Vladimir Putiniga einestamiseks.
Teiste seas saabus Moskvas toimuvale Arktika konverentsile ka Monaco prints Albert II, kes leidis aega ka Vladimir Putiniga einestamiseks. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni peaministri Vladimir Putini sõnul peab Arktika jääma rahutsooniks ning kutsus selleks riike üles koostööle.

«Meie arvates on hädavajalik, et Arktika säiliks piirkonnana, kus valitseb rahu ja tehakse koostööd,» lausus Putin Moskvas toimuval rahvusvahelisel Arktika kongressil, vahendas uudistevõrk AFP.

«Me oleme kuulnud futuristlikke ennustusi ähvardavast lahingust Artika pärast. Me jälgime tähelepanelikult olukorda regioonis ja me näeme selgelt, et enamikul Arktikat puudutavatest hirmuäratavatest stsenaariumitest puudub tõepõhi,» lisas Putin.

Arktika piirkonnas võib asuda koguni neljandik maailma nafta- ja maagaasivarudest, mistõttu püüavad Venemaa, Norra, Kanada, Taani ja USA edendada oma õigusi sealsetele rikkustele.
«Arktikas ristuvad paljud väga tõsised majanduslikud ja geopoliitilised huvid, kuid mul pole kahtlust, et kõiki neid Arktika probleeme, kaasa arvatud mandrilavaga seotud probleeme, saab lahendada partnerluse õhkkonnas,» arvas Putin.

Sellega viitas Putin Lomonossovi seljandikule, mida Venemaa nõudis endale ÜRO kaudu juba 2001. aastal, kuid maailmaorganisatsioon lükkas palve tagasi tõendite puudumise tõttu. Venemaa on lubanud oma õiguste tõestamiseks vajaminevatele uuringutele kulutada 64 miljonit dollarit (umbes 750 miljonit krooni).

Rahvusvahelise õiguse järgi on riigil õigus loodusrikkustele kuni 200 meremiili kaugusel oma rannikujoonest. Kui mandrilava ulatub kaugemale, peab territooriumile pretendeeriv riik seda ÜRO komisjonile tõestama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles