Soomlased tugevdavad maipühade ajal alkoholimüügi keeldu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholipood Helsinkis
Alkoholipood Helsinkis Foto: Peeter Langovits / Postimees

Ohtrate pidustustega tähistatavate maipühade ajal karmistatakse alaealistele alkoholimüügi kontrolli, ennekõike pööratakse tähelepanu lapsevanemate rollile seejuures.

Alkoholimüügi keelu järelevalve asutuste sõnul saab üllatuslikult suur hulk alla 18-aastaseid soomlasi alkoholi kätte tänu oma vanematele, vahendab Yle Uutiset.

Suure hulga täiskasvanute jaoks on maipühad Soomes aeg, mis möödub pidutsedes ning sageli tehakse seda rohke alkoholi saatel. Kasvav hulk teismelisi ja isegi lapsi on asunud selles osas järgima oma vanemate eeskuju ning tähistavad pikka nädalavahetust samuti alkoholiga.

Mõned Soome omavalitsused on seetõttu otsustanud maipühade ajal võtta alkoholimüügi keelu alaealistele tugevama kontrolli alla.

Näiteks Lääne-Soome linna Pori omavalitsusametnikud, Punase Risti töötajad ja politseinikud seisavad kogu selle nädalavahetuse riikliku alkoholimonopoli Alko kaupluste uste taga. Nende ülesandeks on rääkida kõikide mööduvate täiskasvanutega alkoholi tarbimisega seotud ohtudest alaealistele. Muuhulgas rõhutavad nad, et alaealistele alkoholi ostmine on seadusega karistatav.

Soome tervise ja heaolu instituudi poolt koolides tehtud uuringu kohaselt ütlevad 14 protsenti kaheksanda ja üheksanda klassi õpilastest – noored vanuses 13–16 aastat –, et viimati said nad alkoholi oma vanemate käest.

Sama suur hulk on saanud alkoholi kätte tänu oma õdedele-vendadele ning veerand vastanutest ütles, et on saanud alkoholi kodust. Kõige sagedamini tõid Soome noored välja alkoholi kättesaadavuse sõprade kaudu.

Esimene mai on Soomes riigipüha, mida tuntakse Vappu nime all. Sageli tähistatakse seda piknikega, kust ei puudu vahuvein või kangemad joogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles