FSB uurimisvalitsus esitas Kohvrile süüdistused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Lefortovo rajooni kohus. Jevgeni Aksjonov ja Eston Kohver.
Moskva Lefortovo rajooni kohus. Jevgeni Aksjonov ja Eston Kohver. Foto: Jaanus Piirsalu

Venemaa julgeolekuteenistuse (FSB) uurimisvalitsus esitas Moskvas kinnipeetavale Eesti kaitsepolitseinikule Eston Kohvrile teisipäeva õhtul süüdistuse spionaažis, riigipiiri rikkumises ja relva salakaubaveos.

Venemaa poolt Kohvri kaitsjaks määratud Jevgeni Aksjonov ütles pärast põgusat kohtumist uurijaga BNSile, et uurimine on jõudmas lõppstaadiumi ja uurijad leiavad, et neil on kõik süütõendid olemas. «Nüüd peab prokuratuur kinnitama süüdistuskokkuvõtte. Läheneb süüasjaga tutvumise etapp, mis võib alata pärast maipühi, pärast kümnendat kuupäeva. Venemaa kriminaalprotsessiseadustiku järgi algab pärast süüdistuse esitamist ja selle prokuratuuri poolt kinnitamist süüasjaga tutvumine ja selle üleandmine kohtule kohtu-uurimise läbiviimiseks,» ütles Aksjonov.

Aksjonov lisas, et ta hakkab asjaga tutvuma koos Kohvriga.

Advokaadi sõnul võivad materjalid jõuda Pihkva oblastisse juba mai viimasel dekaadil.

«Kohvri enese Pihkvasse üleviimine võib toimuda pärast seda, kui kohus on määranud istungi kuupäeva. Nii et kohe teda Pihkvasse ei saadeta, ta jääb veel mõneks ajaks Moskvasse,» selgitas kaitsja. Pärast seda, kui materjalid on kohtule üle antud, kulub paberite vormistamiseks ja istungi kuupäeva määramiseks kuluda enne Pihkvasse üleviimist veel kümmekond päeva.

Aksjonov jättis täpsustamata, kas selleks ajaks peab Kohver saama uue advokaadi, kes hakkab teda Pihkvas kaitsma, öeldes, et peab seda küsimust veel oma kaitsealusega eraldi arutama. «Mul puudub praegu selge arusaam sellest, milline on Kohvri enda arvamus selles asjas,» lisas ta.

Aksjonovi sõnul võidakse uus advokaat päris ruttu määrata. «Pihkvas on advokaatide kolleegium, kohtunik saadab järelepärimise. Samamoodi määrati omal ajal ka mind: ma olin valves, mulle helistati ja paluti kohale tulla - samamoodi võib ka seal minna, et helistatakse, kutsutakse, advokaat sõidab kohale ja asub tööle,» rääkis ta.

Aksjonov on öelnud, et kuna talle Pihkva oblastis elamist ja tööd ei hüvitata, ei soovi ta Kohvrit protsessi ajal esindada.

Eesti välisministeerium teatas 22. aprillil, et Eesti on valmis Kohvrile uue advokaadi palkama.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel.

Kaitsepolitseinik Eston Kohver viidi füüsilist jõudu kasutades ja relva ähvardusel Venemaale. Inimröövile eelnes seejuures Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Sestpeale on Kohvrit hoitud Moskva Lefortovo vanglas.

Lefortovo rajoonikohus pikendas selle kuu algul  Kohvri vahi all hoidmise tähtaega 5. juunini.

Aksjonov ütles varem BNSile, et tema andmeil viiakse  Kohver aprilli lõpus või mai algul üle Pihkvasse, kus ta astub kohtu ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles