Galerii: Tšernobõli lähedal puhkes maastikupõleng

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukrainas Tšornobõli lähedal puhkes teisipäeval maastikupõleng, kuid see ei ohusta tuumajaama, kus 1986. aastal toimus maailma rängim tuumaõnnetus, teatasid ametnikud.

«Tulekahju on 15-20 kilomeetri kaugusel Tšernobõlist,» ütles tuumajaama kõneisik Maia Rudenko, lisades, et leegid tuumajaama ei ohusta.

Tegemist on suurima põlenguga Kiievi oblastis Tšernoboli tuumajaama ümbritsevas tsoonis alates 1992. aastast, sõnas peaminister Arseni Jatsenjuk.

«Olukord on kontrolli all, ent tegemist on suurima põlenguga alates 1992. aastast. Me pole sedavõrd ulatusliku tulekahjuga silmitsi seisnud,» lausus Jatsenjuk ajakirjanikele teisipäeva õhtul Žuljanõ lennujaamas pärast põlengupaigast naasmist.

«Olukord ei ole kriitiline. Põlengu ja tuumajaama vahele jääb 20 kilomeetrit. Meie eriolukordade teenistus tegutseb aktiivselt tulekahju levimise ärahoidmiseks,» sõnas peaminister.

Siseminister Arsen Avakovi sõnul tähendavad kõrged leegid ja tuulepuhangud, et on olemas kõrge risk tule levikuks.

Tuumajaama ümbritsevad alad evakueeriti 1986. aasta tuumakatastroofi järel ning jaama viimane reaktor lõpetas töö 2000. aastal, ent mõned inimesed töötavad endiselt Tšernobõli ümbritsevas tsoonis, kus käib töö reaktori asupaigale uue kattekihi paigaldamiseks.

Avakovi sõnul katab tuli ligi 400 000 hektarit tuumajaama lähistel.

Eriolukordade teenistuse teatel võitlevad leekidega ligi 200 tuletõrjujat kümnete masinate ning kustutuslennukite abil.

Riiklik tuumainspektor ütles AFP-le, et radiatsioonitase Tšernobõli tuumajaamas ei ole tõusnud.

Ukraina tähistas kahe päeva eest 29 aasta möödumist tuumakatastroofist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles