Sõltumatu etenduskunsti aasta tegijad on Kaja Kann ja ZUGA

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kann «Be Real My Dear».
Kaja Kann «Be Real My Dear». Foto: Hannes Aasamets

Eesti sõltumatu etenduskunsti aasta tegija auhinna võitsid Kaja Kann projekti «Knit the World» eest ja ZUGA ühendatud tantsijad lavastuse «Käik» eest.

«Kaja Kann tegi oma elust kunstiteose ja lasi meil hetkeks piiluda läbi akna elu. Kann mängib tõsist mängu: oma maailma kudus ta otsekoheselt ja teravalt,» resümeeris žürii.

«Knit the World» koosnes kolmest osast: raamatust «Eratee», fotonäitusest «Kes varastas päeva?» ja soololavastusest «Be Real My Dear».

ZUGA ehk Tiina Möldri, Helen Reitsniku, Ajjar Ausma ja Päär Pärensoni noori vaatajaid kaasava tantsulavastuse puhul tõstis žürii esile, et see on mõnusalt jõuline, mänguline ja leidlik. «ZUGA neljas lastelavastus pole suunatud enam väikelastele, vaid kuni 10-aastastele, kelle reaktsioonidega etendajad ka arvestavad.»

Aasta läbilööja auhinna sai Hendrik Kaljujärv loomingulise panuse eest lavastusse «Santa Muerte and the Sun» (valminud koostöös Karl Saksaga) ning soololavastuse «Rising Matter» eest.

«Juba tunnustatud helikunstniku esimesed sammud lavastuse autori ja etendajana näitavad Kaljujärve oskust erinevaid elemente veenvaks tervikuks põimida. Tehniliselt täpselt teostatud muusikat, visuaali ja liikumist vääristab Kaljujärve kui etendaja intensiivne lavaline kohalolu,» resümeeris žürii.

Henri Hüti nimelise muusikalise kujunduse eripreemia pälvisid Eleonora Tikas, Kalle Tikas ja Allan Prooso tsirkuseartistide ja muusikute kokkumängust loodud põneva kompositsioonilise terviku eest lavastuses «Knacktune».

Varem kandis preemia, mida annavad välja Kanuti Gildi saal ja Eesti teatriuurijate ja -kriitikute ühendus, sõltumatu tantsu auhinna nime. Nimemuutus viitab väljaandjate sõnul muutustele Eesti nüüdistantsu ja etenduskunsti valdkonnas. Sõltumatus ehk institutsioonivälises kunstis on žanripiirid juba ammu muutunud marginaalseks: on piirav tõmmata rangeid eraldusjooni nüüdistantsu ja etenduskunsti vahele. 

Žüriisse kuulusid Madli Pesti, Riina Oruaas, Priit Raud ja Triinu Aron.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles