Vietnami sõjas kasutatud mürgi Agent Orange jäljed on seni näha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA armee helikopter külvamas Vietnamis ohtlikku herbitsiidi Agent Orange
USA armee helikopter külvamas Vietnamis ohtlikku herbitsiidi Agent Orange Foto: Wikipedia.org

Lõuna-Vietnami pealinn Saigon vallutati kommunistliku Põhja-Vietnami üksuste poolt 30. aprillil 1975 ning sellest möödub täna 40 aastat.

Vietnami sõda, mis kestis 1959 – 1975, sai kurikuulsaks sellest, et seal kasutati keemiarelva, taimemürki Agent Orange, kirjutab iltasanomat.fi.

Üks selle mürgi ohvritest on 25-aastane Tan Tri. Ta ema Vo Thi Nham on veendunud, et  poeg sündis füüsilise ja vaimse puudega just Agent Orange`i tõttu.

«Agent Orange on puudutanud väga paljude vietnamlaste perekondi. Meie perekonnas on suurimaks kannatajaks Tan Tri, kes ei suuda isegi käia,» sõnas ema.

USA väeüksused panid seda mürki Vietnamis põldudele 1962 – 1971 ning Vo Thi Nhami sõnul sattus seda ka tema organismi. USA tahtis selle mürgi abil hävitada kommunistidest sissid, kes peitsid end tihedas taimestikus.

Sõjast on küll möödunud 40 aastat, kuid arstide sõnul ei ole ohtliku mürgi mõjud veel kadunud, sest Agent Oragne´i jälgi on näha aregupuuetena ka nüüdisajal sündivatel lastel.

USAs tehtud uuringud näitasid, et selle ainega tegelenud või kokku puutunud ameeriklastel on suurem risk surra leukeemiasse ja nahavähki. Vietnamis külvatud mürgi mõjud ulatuvad ka USAs mitme põlvkonna taha.

Vietnami sõda peetakse maailma esimeseks sõjaks, millest tehti teleülekandeid. 1960. – 1970. aastate telepildis olid kõige šokeerivamaks napalmi põletustega vietnamlastest tsiviilelanikud.

Just need telesaadete ja uudiste edastatud kaadrid käivitasid kogu maailmas Vietnami sõja vastaseid proteste. USA tõi oma väed välja paar aastat enne seda kui Põhja-Vietnam Lõuna-Vietnami üle võidu sai.

USA ja kommunistlik Vietnam on püüdnud aastate jooksul suhteid siluda, kuid Agent Orange´i kasutamine ja teised julmused on seni päevakorral.

USA valitsus eraldas 2012. aastal Vietnamile mürgiga saastatud põldude puhastamiseks 43 miljonit dollarit, kuid nii USAs kui Vietnamis on neid, kelle arvates ei ole see piisav, sest inimkannatusi ei ole võimalik rahas mõõta.

Ameeriklasest Vietnami sõja veteran Chuck Palazzo tegutseb heategevusorganisatsioonis, mille eesmärgiks on Vietnami alade Agent Orange´ist puhastamine. Tema sõnul ei ole sel tegevusel lõppu ning ta ei tea kui kaua aega kulub enne kui mullastik puhastub.

ÜRO peaassamblee resolutsiooniga keelati herbitsiidi Agent Orange kasutamine 1978. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles