Frazier ja Ali sundisid Frank Sinatra fotograafiks

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joe Frazier (vasakul) ja Muhammad Ali 1971. aasta tiitlimatšis.
Joe Frazier (vasakul) ja Muhammad Ali 1971. aasta tiitlimatšis. Foto: SCANPIX

Joe Frazier vs Muhammad Ali (1971, New York)

– Frazier võitis kohtunike häältega

«Sajandi matšiks» tituleeritud heitlus on olnud üks poksiajaloo oodatuimaid duelle, mis täitis ka kõik sellele pandud lootused: kahe seni võitmatu raskekaallase vahel käis vihane andmine kogu 15 raundi jooksul. Matši, kus mõlemale mehele oli auhinnarahana garanteeritud 2,5 miljonit USA dollarit, võitis lõpuks kohtunike häältega kindlalt tiitlikaitsja Frazier. Alile oli see karjääri esimene kaotus. Tulise lahingu järel poksiringis viidi mõlemad mehed otse haiglasse ning alguses levisid isegi kuulujutud, et üks poksija on surnud. Hiljem kohtusid kaks poksiikooni omavahel veel kaks korda ja osaliste enda sõnutsi ei olnudki surm seekord kaugel.

Matš sai eriti palju kõlapinda, kuna Ali oli hiljuti vabanenud rohkem kui kolme aasta pikkusest võistluskeelust, mis määrati talle sõjaväeteenistusest eemale hoidmise tõttu (USA osales samal ajal Vietnami sõjas). Nii jagunes ka USA kaheks leeriks. Alid toetasid mustanahalised, liberaalid, noored, Vietnami sõja vastased ja inimõiguste eest võitlejad. Frazieri poolt oli valgenahalised ning kogu konservatiivne USA. Nii nimetaski Ali oma vastast onu Tomiks, mis mustanahalisele ameeriklasele oli sulaselge solvang.

Huvi matši vastu oli nii suur, et 20 000 inimest mahutavale Madison Square Gardenile said pileti vaid üksikud kuulsused ja seega pidid ka nemad välja tulema loominguliste trikkidega. Frank Sinatra pääses ringi äärde lõpuks vaid seetõttu, et temas sai matši tarbeks ajakirja Life fotograaf.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles