SEB tõstis Eesti majanduskasvu prognoosi 2,2 protsendini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB Pank.
SEB Pank. Foto: Eeva Kaun / Postimees

SEB tõstis Eesti tänavust majanduskasvu prognoosi 0,4 protsendipunkti võrra 2,2 protsendini ja tuleva aasta prognoosi 2,6 protsendilt 2,7 protsendini.

Kolmelt Balti riigilt ootab SEB eratarbimise tõusu, mida toetab reaalpalga tõus 4,5 kuni 5,5 protsenti aastas ning kõrge tarbijausaldus. Balti riigid on panga hinnangul olnud ka Vene kriisi tingimustes elastsed ning ekspordi edukalt Venemaalt ning Ukrainast mujale suunanud, selgub täna avaldatud prognoosist Nordic Outlook.

Eesti tugevalt ekspordist sõltuv majandus on panga kinnitusel taastumas suhteliselt tugevast madalseisust 2013. ja 2014. aastal. Sellel aastal kasvab sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2,2 protsenti ning järgmisel aastal 2,7 protsenti.

Läti majandus kasvab SEB hinnangul sel aastal 2,4 protsenti ning järgmisel aastal 2,7 protsenti. Tulevad presidendivalimised võivad kaasa tuua poliitilise ebastabiilsuse, ent majandus on jõuline. Veebruaris prognoosis pank näitajateks vastavalt 2,5 ja 3 protsenti.

Leedu majandus kasvab panga hinnangul sel aastal 2,6 protsenti ning järgmisel aastal 3,5 protsenti. Veebruari prognoosiga võrreldes panga hinnang ei muutunud.

Inflatsioon jääb kõikides Balti riikides madalale. Eestis ja Lätis taastub see siiski järgmisel aastal ning saab keskmiselt olema ühe 2 protsendi. Seda toetab tööjõukulu surve, eriti Eestis.

Eesti inflatsiooniks ootab pank sel aastal 0,5 protsenti ning järgmisel aastal 2,3 protsenti; veebruari prognoos nägi ette 1,1-protsendist inflatsiooni sel aastal ning 1,8-protsendist järgmisel.

Läti inflatsioon saab panga hinnangul olema sel aastal 0,8 protsenti ning järgmisel aastal 2,1 protsenti; veebruaris ootas pank näitajateks vastavalt 0,7 protsenti ja 1,8 protsenti.

Leedus on tänavu panga hinnangul 0,4 protsendine deflatsioon ja järgmisel aastal 0,3 protsendi suurune inflatsioon; veebruaris ootas pank Leedule sel aastal 0,4-protsendist ning järgmisel aastal 0,7-protsendist inflatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles