Ambitsioonikad poliitikud teist viiulit mängida ei soovinud

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnavolikogu keskfraktsioon sai täiendust, sest Vadim Belobrovtsev ja Lauri Laats otsustasid sotsiaaldemokraatide ridadest lahkuda ning liituda Keskerakonnaga. Nii Belobrovtsevil kui ka Laatsil on võimalus saada linnaosavanemaks.

Mõlema poliitiku sõnul ei olnud erakonna vahetamine pikalt planeeritud ning see otsus tuli raskelt, ent kriitikute sõnul on meeste käitumises olnud keskerakondlikke jooni tunda juba varem. Sellisteks märkideks võib lugeda näiteks kahte umbusalduskatset volikogus, milles Belobrovtsev ja Laats jäid sotside põhiliinist erinevale seisukohale.

«Olen olnud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige kümme aastat ja põhjus, miks ma selle otsuse tegin, on see, et erakond on muutunud. Sel ajal, kui mina erakonnaga liitusin, oli ta palju demokraatlikum. Arutati, otsustati ja diskuteeriti üheskoos ning märksa laiemas ringis,» ütles Laats.

Laatsi sõnul on Sotsiaaldemokraatlikus Erakonnas otsustajate ring kahanenud ja väga palju otsuseid tehakse ainult juhtkonna tasandil. «Viimane näide, mille võiks välja tuua, oli erakonna üldkogu, mis toimus enne riigikogu valimisi. See üldkogu toimis kummitemplina, kinnitades riigikogu valimiste üldnimekirja, selle asemel et demokraatlikul viisil kandidaadid reastada,» selgitas Laats.

Ossinovski küsimus otsustas

Vadim Belobrovtsevi sõnul sai üheks viimaseks piisaks karikas see, et venekeelse hariduse eest seisnud Jevgeni Ossinovskile ei pakutud ministrikohta. «Selle asemel et leppida kokku, et Ossinovski jätkab, mindi seda teed, et loobuti sellest kohast Reformierakonna kasuks, kes pani sinna Jürgen Ligi,» ütles Belobrovtsev.

Sotsiaaldemokraatide Tallinna piirkonna juhi ja riigikogu liikme Rainer Vakra sõnul oli Belobrobtsevi ja Laatsi erakonnavahetus aimatav – nad ei olnud rahul valimiste tulemusega. «Läbi aegade on olnud kõikides erakondades neid, kes on valimistulemuses isiklikult pettunud ja tundnud, et keegi teine on teinud midagi valesti, nähes ainukese lahendusena erakonna vahetust,» tõi ühe tõenäolise lahkumise põhjusena välja Vakra.

Vakra toonitas, et keskerakondliku poliitika jooni, mis ei ühti sotsiaaldemokraatlike väärtustega, oli tunda varemgi. Näiteks ei ühinenud Belobrovtsev ja Laats linnavolikogus umbusaldusavaldustega. Kumbki neist ei näinud probleemi linna valimispropagandas, millele juhtis tähelepanu ka riigikontroll, ega selles, et õpilasi viidi organiseeritult punasümbolite taustale pildistama.

Kolmanda võimaliku põhjusena toob Vakra välja ajakirjanduses spekuleeritud võimaluse, et Keskerakonnaga värskelt liitunud poliitikud saavad tööd Tallinna linnaosavanematena. Vakra meelest oleks sellisel juhul tegemist sulaselge poliitikute üleostmisega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kommunikatsioonijuhi Raigo Jahu sõnul töötas Vadim Belobrovtsev kuni riigikogu valimisteni erakonna fraktsiooni nõunikuna, täites venekeelse kommunikatsiooniga seotud ülesandeid. Pärast riigikogu valimisi Belobrovtseviga aga leping lõpetati ja mees jäi n-ö töötuks.

Linnaosavanema kandidaadid

Märtsis toimunud riigikogu valimiste järel tuli Keskerakonnal teha poliitilisi vangerdusi, sest mitmed juhtivatel kohtadel töötanud poliitikud otsustasid minna riigikokku.

Vabaks jäid näiteks Lasnamäe ja Kristiine linnaosavanemate ametikohad, sest Olga Ivanova ja Andrei Novikov otsustasid riigikogu kasuks. Praegu asendavad lahkunud linnaosavanemaid kohusetäitjad Jaanus Riibe ja Raivo Tammus, kuid püsiva lahendusena neid ei nähta.

Kuna Lasnamäe on Keskerakonna jaoks üks olulisemaid piirkondi, siis peab sealne linnaosavanem kõnetama venekeelset valijaskonda – sellesse rolli sobiksid nii Belobrovtsev kui ka Laats, kes on olnud sotside seas venekeelse valijaskonna eest seisjad. Samuti on vaba Kristiine linnaosavanema koht.

Värsked keskerakondlased tunnistavad, et võimalikest ametikohtadest on nendega enne Keskerakonda astumist vesteldud, kuid midagi konkreetset pole pakutud.

«Ütleme nii, et on olnud erinevaid jutte, kuid väga konkreetset juttu sellest, mida me edasi hakkame tegema, ei ole olnud,» ütles Belobrovtsev. «Juhul kui Keskerakond leiab, et meie teadmised ja oskused võivad olla kasuks nii Tallinna linnale kui ka Eesti riigile, siis me loomulikult oleme valmis seda arutama. Minu teada mingi konkreetsus selles osas võib tulla järgmisel nädalal, kui saab kokku Keskerakonna Tallinna nõukogu, kus meie küsimust hakatakse arutama. Mida seal otsustatakse, see on omaette küsimus.»

«Praegu võtame sammu korraga. Ka Keskerakonnale on see olukord uus,» lisas Laats.

Laatsile pakuti Keskerakonnaga liitumise korral töökohta juba viis aastat tagasi. «Kui me räägime töökohtadest, siis mulle pakuti juba viis aastat tagasi töökohta, kui me olime Keskerakonnaga Tallinnas koalitsioonis. Koalitsioon lagunes ja ma olin Mustamäe linnaosavanem. Sellel hetkel ma keeldusin ning arvasin ja lootsin, et Sotsiaaldemokraatlikus Erakonnas on võimalik vasakpoolset poliitikat edasi viia. Kahjuks need aastad näitasid, et see nii ei ole,» ütles Laats.

Vadim Belobrovtsevi saamine linnaosavanemaks tähendaks, et Tallinna volikokku pääseks asendusliikmena Maris Sild. Laatsi puhul pääseks volikokku Kadi Pärnits. Belobrovtsevi ja Laatsi saatus otsustatakse Keskerakonna Tallinna nõukogus järgmisel nädalal.

Vadim Belobrovtsev on Tallinna linnavolikogu liige. Ta on endine Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuse liige, Tallinna piirkonna aseesimees ning Lasnamäe osakonna esimees. Varem on ta töötanud ajakirjanikuna ja olnud lühikest aega ka Tallinna abilinnapea.

Lauri Laats on olnud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tallinna piirkonna aseesimees, Tallinna linnavolikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees ja erakonna volikogu liige. Varem on Laats juhtinud sotside fraktsiooni Tallinna linnavolikogus ning olnud Mustamäe linnaosavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles