Vene salaraport: lennu MH17 õnnetuse põhjustas BUK-õhutõrjesüsteemi rakett

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa BUK-õhutõrjesüsteem
Venemaa BUK-õhutõrjesüsteem Foto: SCANPIX

Venemaa tuntuim opositsiooniväljaanne Novaja Gazeta avaldas Venemaal valminud salaraporti Malaysia Airlines lennu MH17 õnnetuse kohta.

Väljaande teatel koostasid raporti « Sõltumatu eksperthinnang Boeing 777 (lend MH17) õnnetuse uurimisele Kagu-Ukrainas. 17. juuli 2014» Venemaa sõjatööstusega seotud insenerid.

Raportis tõdetakse, et Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud lennuki hävinemise põhjuseks oli Venemaa õhutõrje raketisüsteemi BUK rakett 9M38M1.

Lehe kinnitusel jõudsid Vene sõjatööstuseksperdid sellisele järeldusele lennukijäänuse fotosid ja õnnetuspaigalt leitud muud materjali uurides.

Rakett hävitas lennuki kokpiti, vasaku mootori, vasaku tiiva ja ülejäänud vasaku poole objektid.

Raporti teatel tabas BUK-süsteemi rakett lennukit horisontaalselt 72 – 75 kraadise ja vertikaalselt 20 -22 kraadise nurga all.

Õnnetust ametlikult uurinud Hollandi eksperdid jõudsid märtsis samale seisukohale, et lennukit tulistati Venemaal toodetud raketiga.

Mõlemas raportis ei ole otsest informatsiooni tulistajate kohta, kuid lääne militaarekspertide hinnangul olid need Ida-Ukraina Donetski piirkonna separatistid, keda relvastab Venemaa.

Venemaa võimud on seni eitanud, et nad varustavad Ida-Ukraina separatiste relvadega.

Venemaa inseneride raportis on põhiküsimuseks, et kus BUK- õhutõrjesüsteemi kasutati ja kes olid need isikud, kes oskasid seda kasutada.

«See raport ei anna lõplikke vastuseid, vaid tekitab uusi kahtlusi ja küsimusi,»  teatas Novaja Gazeta.

Lennufirma Malaysia Airlines Boeing 777 tulistati Ida-Ukraina kohal alla 17. juulil 2014 ning kõik pardal olnud 298 inimest hukkusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles