Tsiviilohvrite arv Afganistanis kasvab pidevalt

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inimõiguste kaitse organisatsiooni Human Rights Watchi (HRW) andmetel on võrreldes kahe aasta taguse perioodiga USA ja NATO õhurünnakutes hukkunud Afganistani tsiviilisikute arv kolmekordistunud.


HRWi kinnitusel on vaatamata koalitsioonivägede tehtud jõupingutustele selle aasta esimese seitsme kuu jooksul hukkunud vähemalt 540 paljurahvuselise Afganistani elanikku. Neist vähemalt 119 kohta on andmeid, et nad surid liitlasvägede õhurünnakute tagajärjel, vahendas guardian.co.uk.

Eelmisel aastal korraldatud õhurünnakutes hukkus vähemalt 321 tsiviilisikut ja 2006. aastal oli ohvreid 116.

ÜRO andmetel hukkus selle aasta esimese kuue kuu jooksul Afganistanis koguni 700 tsiviilisikut.

HRW koostatud raporti andmetel heideti Afganistanile eelmisel aastal võrreldes 2006. aastaga kaks korda rohkem pomme.

«2008. aastal on tempo kasvanud: ainuüksi juunis ja juulis heitis USA hinnanguliselt sama palju [pomme] kui terve 2006. aasta jooksul kokku,» seisis HRW äsja avaldatud raportis.

«Ilma planeerimise, luuretöö, sihtmärkide seadmise ja tsiviilisikute asulate kindlaks tegemiseta toovad massilised õhurünnakud Afganistanis kaasa jätkuvalt soovimatult kõrge tsiviilohvrite arvu.»

«USA ja NATO vead on dramaatiliselt langetanud avalikkuse toetust Afganistani valitsusele ja rahvusvaheliste väeüksuste püüdlustele tagada afgaanide turvalisus,» ütles HRW Aasia esindaja Brad Adams, kirjutas hrw.org.

USA sõjaväe esindajad on teatanud, et nad asusid uuesti uurima augustis toimunud õhurünnakut, milles hukkus ÜRO Afganistani abimissiooni UNAMA kinnitusel 90 tsiviilisikut, kellest enamik olid naised ja lapsed.

Afganistanis toimub paraleelselt kaks erinevat operatsiooni. Kestev Rahu (OEF) on USA ja Afganistani terrorirühmituse al-Qaeda-vastane operatsioon. Rahvusvahelisi Julgeoleku Abijõudusid (ISAF) juhib aga NATO ja sellest võtab ameeriklaste kõrval osa veel 40 riigi sõjaväelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles