Jürgen Ligi: erakoolidest ja õpilaste võrdsest kohtlemisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: TV3

Süüdistused, et ma võtan erakoolidelt raha ära ja need panevad nüüd uksed kinni, ei vasta tõele, kirjutab haridusminister Jürgen Ligi (Reformierakond).

Tasulise hariduse laienemine on Eestis olnud kiire. Õpilaste arvus väljendus kasv kahe viimase aastaga 4300-lt 5100ni, neile makstavas haridustoetuses 6,8 miljonist eurost 10,8 miljonini, ning toetuse kasv jätkub. Parim osa eraalgatusest on innovatsioon õppemeetodites ja individuaalsem lähenemine õpilasele, valikute mitmekesistumine ja algatus ise. Ent mõni asi on vastuolulisem.

Ka riiklik haridus saab tegelikult teenida üsna sarnaseid väärtusi, erikohelda erivajadusi ja talente ja püüdlebki selle poole. Seega ei ole piir omandit pidi, ent ainult seda pidi käib praegu vaidlus. Omand tähendab ju tegelikult mitte õpimeetodeid, neid kannab siiski õpetaja ja õpikeskkond, eraldi kooli ei oleks selleks otseselt isegi vaja. Eraomanik on majanduslik mõiste ning kannab endas alati ka majanduslikku riski – lapsevanemale sedapidi, kas erakool saab hakkama, vastasel korral on tal erinevalt munitsipaalkoolist õigus uks päevapealt sulgeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles