Põhja-Osseetia president: Venemaa on sõjas

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sisevägede võitlejad Inguššias.
Venemaa sisevägede võitlejad Inguššias. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni lõunaosas asuva Põhja-Osseetia presidendi Taimuraz Mamsurovi sõnul peetakse Kaukaasia piirkonnas sõda seal tegutsevate islamivõitlejatega.

«See on sõda! Me ei räägi ainult tähtsusetutest bandiitidest. Ja kui juba sõjas ollakse, siis tuleb ka sõtta minna,» ütles Mamsurov usutluses Vene päevalehele Kommersant, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Me peame olema rahvaga aus, see on sõda. Ma ei taha valedega pistmist teha,» lisas Mamsurov, kelle hinnangul tuleks islamisissidele karistuseks määrata surmanuhtlus. «Ma leian, et need, kes seda tegid ja nende toetajad tuleks maha lasta. Minust on saanud surmanuhtluse pooldaja,» lisas Mamsurov viidates Põhja-Osseetias septembri alguses toimunud enesetapurünnakule, milles hukkus 19 ja sai viga 200 inimest.

«Me ei saa seda ohtu täielikult kõrvaldada. Ma ei usu, et see juhtuks järgmise kümne aasta jooksul,» möönas 54-aastane president, kes sel aastal oma ametipostile tagasi valiti.

Venemaal tekitab jätkuvalt tõsist muret rünnakute sagenemine Põhja-Kaukaasia regioonis, kus islamisissid jätkavad oma võitlust julgeolekuvägede ja Kremli-meelsete kohalike võimude vastu. Rahutud Dagestan, Tšetšeenia, Inguššia on valdavalt islamiusulised piirkonnad.

Kõige pingelisem on olukord Dagestanis, kus Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) võitlejad peavad terrorismivastase operatsiooni sildi all verist sõda kohalike sissirühmitustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles