Jean-Marie Le Pen loob uue ühenduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Marie Le Pen
Jean-Marie Le Pen Foto: SCANPIX

Prantsusmaa paremäärmusliku erakonna Rahvusrinne asutaja (FN) Jean-Marie Le Pen, kelle liikmesus parteis holokausti pehmendavate avalduste tõttu peatati, teatas esmaspäeval uue rühmituse loomisest.

86-aastane veteranpoliitik kinnitas samas, et ei kavatse luua alternatiivset erakonda immigrantidevastasele Rahvusrindele, mida 2011. aastast saadik on juhtinud tema tütar.

«Ma ei kavatse asutada veel üht parteid,» lausus Euroopa Parlamenti kuuluv Le Pen Prantsuse raadiojaamale Radio Courtoisie. «Ma loon ühenduse, mis ei võistle FN-iga.»

Le Pen seeniori liikmesus Rahvusrindes peatati pärast avalikku vastasseisu tütrega seoses avaldusega, milles ta nimetas nimetas Teise maailmasõja aegseid natside gaasikambreid tühipaljaks ajaloodetailiks. Ühtlasi kiitis ta natsidega koostööd teinud nn Vichy vabariigi omaaegset liidrit Philippe Pétaini.

Rahvusrinde täitevbüroo otsustas peatada tema liikmesuse 5. mail ning lubanud kaaluda ka partei auesimehe positsiooni kaotamist, mida Le Pen on alates 2011. aastast täitnud.

Marine Le Pen on üritanud tuua immigrantidevastase partei välja poliitilise paaria staatusest ning kujundada sellest valijasõbralik alternatiiv 2017. aasta presidendivalimiste eel. Samal ajal on ta üritanud hoida Rahvusrinde fookust partei traditsioonilistel teemadel, nagu immigratsioon ja julgeolek, võttes sõna Prantsusmaa «islamiseerumise» vastu.

Eitades küll plaane astuda FN-ile vastu poliitilisel areenil, ütles Le Pen vanem, et tema uus liikumine püüab taastada poliitilise liini, mida FN «oli aastakümneid järginud».

«Ma arvan, et me peame taastama liikumises tõelise demokraatia,» ütles ta.

Äsjasest tülist hoolimata jätkus tal kiidusõna ka oma tütrele.

«Marine Le Penil on suurepäraseid omadusi,» lausus ta. «Ta on silmapaistev isiksus, kelle õlgadel on tohutu vastutus,» lausus veteranpoliitik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles