Allik: see on suur rõõm ja õnn, et Wilson Eestis lavastas

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teatrikriitik ja lavastaja Jaak Allik peab suureks imeks ja õnneks, et Robert Wilson Eestis lavastas, sest Wilson kuulub maailma lavastajate esikolmikusse. 

«Ta näitas Pärdi muusika taustal erakordset minimalismi. Wilsoni puhul on erakordselt raske ja geniaalne olla nii napp ja täpne. Wilsoni põhiline löövus on valgus- ja vormimäng. Siin oli see maksimumis ja kongeniaalne koos Pärdi muusikaga, mida vaatemäng ei seganud, vaid rikastas.»

Allik arvas, et lavastus aitas vaatajal mõtteid suunata. «Kui ma ütlen, et andis sügavuse, siis teen Pärdile liiga. Minu jaoks muutis lavastus muusika kolmemõõtmeliseks. Rõõm oli see, et täna domineeris Pärt. Teine suur geenius näitas, mida ta saab teha siis, kui ta on teadlikult teises rollis.»

Teisipäeva õhtul esietendus Noblessneri Valukojas Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni muusikateatrilavastus «Aadama passioon».

Lavastuse muusikaks on Arvo Pärdi teosed: «Aadama itk», «Tabula rasa» ja «Miserere», mis põimuvad spetsiaalselt selleks lavastuseks loodud uue teosega «Sequentia».

«Aadama passiooni» esitavad dirigent Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester. Peaosades on legendaarne tantsija ja koreograaf Lucinda Childs ning Michalis Theophanous. Eestist osaleb üle 30 näitleja ning teatri- ja tantsukoolide üliõpilase. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles