ÜRO pagulasameti esindaja ärgitab Eestit põgenikesse avatumalt suhtuma

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Denaro nimelisel alusel Vahemeres.
Põgenikud Denaro nimelisel alusel Vahemeres. Foto: SCANPIX

ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti (UNHCR) Põhja-Euroopa regiooni esindaja Karin Davin ärgitab Eestit pagulasi mitte kartma, sest tegelikult on kõik inimesed päris sarnased, kui neid lähemalt tundma õppida. «Give it a try (proovige järele - H.M)», soovitab ta.

Davini sõnul on oluline mõista, et integratsioon koosneb paljudest erinevatest komponentidest, nagu näiteks õiguslik, majanduslik ja sotsiaalne protsess, ning et üks komponent mõjutab teist.

«Meie vaatenurgast on integratsioon kahesuunaline protsess. Selleks, et inimene tunneks end uues kohas mugavalt, peaks olema arusaam ja huvi tema vastu - kes see inimene on ja miks ta pidi oma kodumaalt lahkuma. See on alustuseks oluline platvorm,» ütles Davin Postimehele.

Ta nõustus ka Kalle Laaneti sõnadega foorumi avakõnes, et eestlased peaksid põgenike olukorda mõistma, kuna on ka ise sama läbi elanud. «Mis oleks juhtunud siis, kui toona ei oleks olnud kedagi, kes eestlasi oleks vastu võtnud ja aidanud?» küsis Davin.

Ta juhtis tähelepanu ka sellele, et suurem osa pagulastest leiab koha arenenud riikides ning Euroopasse tuleb neid oluliselt vähem.

«Aga tegelikult, inimesed ei olegi nii erinevaid, kui nendega lähedasemaks saada ning tekib võimalus nendega rääkida ja mõista nende muresid ja rõõme. Nad on tegelikult väga sarnased meiega. Nii et proovige järele (give it a try – H.M),» ütles ta.

Ühtlasi rõhutas UNHCRi esindaja täna toimunud Sisekaitseakadeemia Rändefoorumil, et kuna kriisikolletest pääsu otsivate inimeste hulk on aina suurenemas, tuleb üha rohkemate riikide potentsiaali kasutada ja pagulaste vastuvõtmise koormat riikide vahel jagada. Näiteks, 2016. aastal oleks ÜRO andmeil vaja ümberasustada 130 000 Süüria kriisi põgenikku. Tänaseks on see tagatud umbes 87 000 süürlasele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles