Ida-Aafrika liidrid taunivad Burundi riigipööret

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ida-Aafrika liidrid mõistsid kolmapäeval hukka Burundi riigipöörde, millest teatas kõrge sõjaväejuht ajal, mil riigipea Pierre Nkurunziza ise pidas Tansaanias piirkonna juhtidega läbirääkimisi kriisi lõpetamiseks.

«Tippkohtumine mõistab hukka Burundi riigipöörde, see ei lahenda Burundi probleeme,» ütles Tansaania president Jakaya Kikwete viieliikmelise Ida-Aafrika regionaalühenduse kriisikõneluste lõppedes. EAC-sse kuuluvad Keenia, Rwanda, Tansaania, Uganda ja Burundi.

«Me kutsume üles põhiseadusliku korra taastamisele,» lisas Kikwete Tansaania rannikul asuvast Dar es Salaamist.

«Burundi olukorda arvestades ei ole tingimused valimiste läbiviimiseks sobivad ja tippkohtumine soovitab võimudel lükata valimised edasi aja võrra, mis ei jääks väljapoole praeguse valitsuse mandaati.»

Tippkohtumise osalejad ütlesid avalduses, et Burundi valimised peavad austama põhiseadust ja valimisseadust.

Burundi rahutused puhkesid 26. aprillil pärast valitseva erakonna Demokraatia Kaitse Rahvusnõukogu - Demokraatia Kaitse Jõud (CNDD-FDD) otsust esitada endine hutude liider Nkurunziza oma kandidaadiks 26. juunil toimuvatel valimistel. Rahutustes on surma saanud üle 20 inimese ja 50 000 inimest on põgenenud naaberriikidesse.

Nkurunziza on olnud võimul kaks ametiaega alates 2005. aastast ning opositsiooni ja inimõiguslaste hinnangul on tema katse võimule jääda vastuolus põhiseadusega.

Mõjuvõimas endine luurejuht Godefroid Niyombare teatas kolmapäeval riigipöördekatsest ja ütles, et Tansaanias viibiv president on kukutatud.

President Nkurunziza alustas Tansaaniast tagasiteed koduriiki, kindral Niyombare andis aga käsu sulgeda pealinna Bujumbura lennujaam ja Burundi maismaapiir.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles