Vabaerakond ja EKRE soovivad erakondade rahastamise vähendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid.
Dollarid. Foto: AFP / Scanpix

Opositsioonilise Vabaerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsioon algatasid neljapäeval kaks seaduseelnõu, millest mõlema eesmärgiks on vähendada poole võrra erakondade rahastamist.

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul aitab seadusemuudatus kaasa avatud ja parteidiktaadist vaba ühiskonna kujunemisele, teatas erakonna esindaja BNSile. Vabaerakond kutsub üles valitsuserakondadesse kuuluvaid uusi saadikuid näitama üles julgust ja eelnõu toetama.

«Pärast seda, kui Vabaerakonna algatatud ja 4000 allkirja saanud pöördumine erakondade ületoitmise lõpetamiseks visati põhiseaduskomisjoni poolt prügikasti, sai selgeks, et suurerakonnad ei taha kuulda poliitilise rahapumba peatamisest mitte midagi. Vabaerakond on lubanud, et tegeleb tõsiselt erakondade ülerahastamise probleemiga. Antud eelnõud on konkreetne samm, millega soovime vähendada erakondade rahastamist 5,4 miljonilt eurolt 2,7 miljonile,» ütles Herkel.

Vabaerakond on seisukohal, et sisult ebaõnnestunud ja massiivsetest reklaamidest tekitatud võlad tuleb kinni maksta vastavate erakondade juhtidel endil, mitte maksumaksjal. Muret tekitab Vabaerakonna hinnangul ka see, et mõned erakonnad on loonud rahva raha eest poliitpropagandast läbi imbunud alternatiivmeedia.

«Erakondade ülemäärane rahastamine on Eesti demokraatia sõlmküsimus. Eesti keeles võib seda nimetada lihtsalt riigivarguseks. Sellega seonduvad mitmesugused muud poliitilise korruptsiooni vormid ja viisid, näiteks see, kuidas on Tallinna linn linnakodanike raha eest korraldanud erinevaid poliitkampaaniaid, mille käigus on peale kõige muu makstud linnakassast müstilisi summasid ka reklaamifirmadele,» lisas Vabaerakonna saadik Jüri Adams.

EKRE fraktsioon andis neljapäeval riigikogus menetlusse seaduseelnõu, mis vähendaks parteide riiklikku rahastamist praegusega võrreldes poole võrra. Lisaks võrdsustaks seadus kõigi riigikogus esindatud erakondade riigieelarvest saadava rahasumma.

Seaduseelnõud riigikogus üle andes ütles EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme, et viimastel aastatel on maksumaksja taskust parteisid rahastatud aastas üle viie miljoni euro eest. Rahvakogus oli parteide rahastamise vähendamine ja valimiskulude piiramine üks keskseid teemasid ning praegune rahastamiskord riivab rahva õiglustunnet, teatas EKRE BNSile. «Kuigi Konservatiivne Rahvaerakond pooldab parteide riikliku rahastamise täielikku lõpetamist, anname endale aru, et selleks siin saalis toetust ei leia ning pakume kompromissina välja variandi, et riigieelarvelist rahastamist vähendataks poole võrra,» ütles Helme.

EKRE esitatud seaduseelnõu näeb ette, et kõik riigikogus olevad parteid saavad raha võrdses summas, kuna EKRE ei pea õigeks, et riikliku rahastamist käsitletakse preemiana valimistulemuse eest. Lisaks kokkuhoiule riigieelarves tooks riikliku rahastamise vähendamine kaasa ka valimiskampaania kulude vähenemise, mis oleks samuti kooskõlas rahva ootusega vähem raiskavate kampaaniate järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles