Meistriliiga 11. voor: Ida-Virumaal kisub põnevaks, Flora lapib Paide vastu haavu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flora peab taas võidulainele naasma.
Flora peab taas võidulainele naasma. Foto: Sander Ilvest

Jalgpalli Eesti meistriliiga 11. vooru avavad tänavuse teistkordse Ida-Virumaa duelliga Sillamäe Kalev ja Narva Trans. Tabeli neljas Infonet võõrustab liidrit Nõmme Kaljut ning põhimõttelise heitluse peavad maha ka seitsmendal-kaheksandal kohal olevad Viljandi Tulevik ja Tartu Tammeka. Levadia läheb võtma «kohustuslikke» punkte Pärnu vastu ning Flora üritab karikasarja poolfinaali kaotusvalu maha pesta kodumängus teisest poolfinaalist finaali pääsenud ja tänu sellele endiselt eurosarjast unistava Paide vastu. Postimees toob otsepildis vaatajateni Ida-Virumaa duelli ning Flora ja Paide kohtumise.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Sillamäe Kalev – Narva Trans

Reedel 15. mail kell 19.00 Sillamäe staadionil

Selle hooaja esimese heitluse Ida-Virumaa kuninga tiitlile võitis Sillamäe Kalev, kui kolm nädalat tagasi alistati Trans Narvas 2:1. Sillamäe väravad lõid selles kohtumises Meistriliiga suurim väravakütt Jaroslav Kvassov ning karistusala nurgast efektse ülepuusalöögi tagumise posti kaudu väravasse põrutanud ja sellega ühtlasi Postimehe lugejate hinnangul aprillikuu ilusaima värava auhinna võitnud Aleksandr Dubõkin. Transi auvärava autor oli Volodõmõr Kilikevitš.

Sillamäe edu oli mitmes mõttes loogiline, sest kaheksandat hooaega järjest ja kokku 12. hooaega meistriliigas peetavas duellis ongi Kalevil kirjas 15 võitu Transi 11 vastu, vaid kolmel korral on mäng lõppenud punktide jagamisega. Mullugi võitis Sillamäe kolm mängu neljast ning Transi ainsaks saavutuseks jäi kevadel esimeses omavahelises kohtumises välja võideldud 1:1 viik.

Vitalijs Zils (nr 12) saab reedeses mängus taas Narva Transi aidata. FOTO:
Vitalijs Zils (nr 12) saab reedeses mängus taas Narva Transi aidata. FOTO: Foto: Erik Prozes

Seekordsele mängule tuleb Trans aga eelmisega võrreldes hoopis positiivsemalt foonilt – lõhati ju eelmises voorus tõeline üllatuspomm, kui tänu värske täienduse Dmitri Barkovi ja Dmitri Smirnovi tabamustele kerkiti 2:0 võiduga esimeseks meeskonnaks, kes suutnud tänavusel hooajal alistada liiga liidri Nõmme Kalju. Et Trans on emotsionaalne meeskond, tõestas negatiivsemal moel ka pärast Florale kaotamist musta auku vajumine, kui kuuest järjestikusest mängust suudeti võtta vaid kaks punkti. Samamoodi võib Trans hea emotsiooni toel aga Sillamäe elu kibedaks teha – seda enam, et võrreldes eelmise vooru kohtumisega on mängukeelust vabanenud nii Vitalijs Zils kui ka meeskonna kapten Roman Nesterovski.

Enne tähtsat mängu ei saa aga nuriseda ka Sillamäe, sest kahes viimases voorus alistati Tartu Tammeka koondskooriga 9:0. Tartlastele avamängus ühe värava löönud ning seejärel Tartus koguni hooaja teise kübaratrikina jõudnud Jaroslav Kvassovil on sel hooajal kirjas juba kümme väravat, mis annab talle väravaküttide tabelis kindla esikoha. Liigatabelis on mullune hõbe Sillamäe 19 punktiga kolmas ning teisel kohal olevast Florast jäädakse maha kõigest kolme punktiga.

Sillamäe peatreener Sergei Frantsev: «Veel üks derbi Transiga, aga seekord mängime kodus. Mängule läheneme väga tõsiselt. Mäng liidri vastu tõestas, et meie vastane on võimeline lahendama igasuguseid ülesandeid. Oma poolt ütlen, et me saame aru, et juhtuda võib kõike ja me peame valmis olema tegema kõik, mis meist sõltub, et saavutada positiivset tulemust.»

Sillamäe vasakkaitsja, kapten Andrei Sidorenkov: «Meeleolu võistkonnas on positiivne, tahaksime näidata kodupublikule head jalgpalli. Kutsume kodupublikut staadionile meid toetama nagu eelmistel mängudel!»

Transi peatreener Aleksei Jagudin: «Meeskond on hetkel väga heas psühholoogilises seisundis. Sooviksime seda jätkata ka järgmises mängus. Valmistume väga tõsiselt, nagu kõikide mängude ning vastaste jaoks vaatamata nende tabelikohta. Mängime, et võita.»

Transi äärepoolkaitsja Vladislav Fjodorov: «Saame väga hästi aru, et Kalevi vastu tuleb üsna raske mäng, eriti võõrsil. Proovime võtta revanši meie kodukaotuse eest. Kutsume fänne meid naabrilinnas toetama.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Flora – Paide Linnameeskond

Laupäeval, 16. mail kell 19.00 Tallinnas Lilleküla staadionil

Tabeli teine Flora saab laupäeval Paide vastu võimaluse pesta maha kurbus kolmapäeval Evald Tipneri karikasarja poolfinaalis Nõmme Kaljult saadud 1:2 kaotuse üle. Flora pole tänavu liigas punkte loovutanud kellelegi peale Kalju ja Levadia, kõikide teiste meeskondade vastu on võetud kolm võidupunkti. Poolfinaali kaotusest veel halvemad võivad aga Flora jaoks olla uudised Enar Jäägeri kohta, kes tegi mängus Kaljuga viga põlvele ning võimalik, et meest ootab põlvesidemete vigastuse tõttu ees pikem mängupaus.

Enar Jääger ootab ärevalt teateid arstidelt. FOTO:
Enar Jääger ootab ärevalt teateid arstidelt. FOTO: Foto: Tairo Lutter

See jätaks Flora kaitseliini – mis on vaid kuue sisselastud väravaga senise Premium liiga hooaja parim – kogenumatest meestest vaid Nikita Baranovi ja Markus Jürgensoni, viimastest hooaegadest on arvestatav hulk Meistriliiga mänge kirjas ka Kevin Aloel. Samas on peale nende kolme peatreeneril Norbert Hurdal veel kaitsjatest kasutada vaid 20-aastane Janar Õunap, 19-aastane Madis Vihmann ja 18-aastane Joosep Juha, kellel meistriliigas mänge seni kirjas vastavalt üks, kuus ja kaks. Päris rahul ei saa Flora seni olla ka oma rünnakuga, sest väravaid on kümne vooruga löödud 16 – see on küll Premium liiga hetke kolmas näitaja, kuid samas jäädakse nii Kaljule kui ka Sillamäele kümnekonna väravaga alla ning ollakse selles arvestuses pigem samas seltskonnas meeskondadega, kes tabelis kohtadel kolmandast üheksandani.

Paide katastroofiliselt alanud hooaeg sai jätku eelmise vooru kohtumises Viljandiga, kus näidati küll mõnest varasemast kohtumisest hoogsamat mängu ja tabati postigi, ent Joonas Tamme kaks hilist väravat tõid Paidele siiski hooaja kaheksanda kaotuse. Endiselt ollakse meistriliigas ainuke võiduta meeskona ja kogenud ründaja Vjatšeslav Zahovaiko nentis pärast eelmise vooru kohtumist Postimehele otse-eetris intervjuud andes mõrult: «Kriis on, ei hakkagi salgama – ühtegi võitu meil pole. Ainus variant sealt kriisist välja tulla on kõvasti tööd teha, seega peame rohkem pingutama ja suhtumist muutma. Suhtumine on praegu selline nagu ta on.»

Paremat suhtumist näitas Paide teisipäeval karikasarja poolfinaalis Flora näljase duubelmeeskonna vastu, kui noorte florakate visa vastupanu maha suruti ja 3:1 võiduga finaali jõuti – väravalööjateks Lauri Varendi, Jasper Uwaegbulam ja Zahovaiko ise. Eurosarja koht on Paidest seega vaid ühe mängu kaugusel, ehkki selle saamiseks tuleb 30. mail finaalis alistada selge soosik Kalju. Julgust võib Paidele anda ka see, et esimeses omavahelises mängus suudeti Flora kuival hoida 80. minutini, alles siis avas Sakari Tukiainen skoori ja kaks minutit enne kohtumise normaalaja lõppu vormistas Flora 2:0 võidu Rauno Alliku.

Flora peatreener Norbert Hurt: «Meil on selge, et neljapäeval taastume ja siis on üks päev aega trenni teha, aga kindlasti saame olema laupäeval väga tugevad. Meil töö käib alati pikema perspektiiviga ning kõik ideed mänguks on olemas ka Paide vastu. Mõne rõhuasetuse võib-olla muudame ja vaatame, mis seisus meeskond on.»

Flora ründaja Rauno Alliku: «Karikamängud on meie jaoks selleks korraks läbi ja nüüd tuleb keskenduda liigale. Eks Paidel ole ka vaja punkte hakata koguma, sest nad on tabelis viimasel kohal, kust kindlasti tahetakse välja rabeleda. Vastane saab küll ühe päeva rohkem taastuda, aga meiegi oleme laupäevaks valmis!»

Paide peatreener Meelis Rooba: «Laupäeval on tulemas väga huvitav mäng Floraga. On tähtis, et suudame karikamängust taastuda ja keskenduda uuele mängule.»

Paide poolkaitsja Martin Ustaal: «Oleme väga rõõmsad karikafinaali jõudmise üle, kuid nüüd peame keskenduma järgmistele liigamängudele, et saada eluliselt vajalikku punktilisa. Paide pole küll kunagi Floralt võidupunkte võtnud, kuid miks ei võiks me seda väärtuslikku võitu võtta just järgmises omavahelises mängus? Viimases mängus Floraga suutsime neid hoida nulli peal 80 minutit, seekord üritame keskenduda mängu lõpuni.»

Joonas Tamme viis väravat kahes mängus aitasid Tulevikul kaks korda seljatada Paide Linnameeskonna. FOTO:
Joonas Tamme viis väravat kahes mängus aitasid Tulevikul kaks korda seljatada Paide Linnameeskonna. FOTO: Foto: Elmo Riig

Viljandi Tulevik – Tartu Tammeka

Reedel, 15. mail kell 19.00 Viljandi linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Tuleviku ja Tammeka selle hooaja esimene heitlus Lõuna-Eesti valitseja tiitlile jäi kolm nädalat tagasi Tartus 1:1 viiki – Joonas Tamme avaväravale vastas teisel poolajal Geir-Kristjan Suurpere. Tabeliski on meeskonnad seni liikunud otsekui paarisrakendis, kuid viimases voorus Paidest 2:1 jagu saanud Tulevik on kerkinud juba kuuendale tabelireale ning edestab kaheksandana jätkavat Tammekat kolme punktiga.

Väärib märkimist, et Tulevik pole senise kümne vooru jooksul kaotanud ainsalegi tabeli teise poole klubile ehk mõnele oma põhikonkurendile. Kaukas on kaks võitu Paide üle, suur võit Pärnu vastu ning viigipunktid Narva Transilt ja Tartult. Eriti heasse hoogu on viimastes voorudes läinud Joonas Tamm – käesolevaks hooajaks Eestisse naasnud ründaja on viimases neljas mängus alati vähemalt korra jala valgeks saanud, Paidele lõi mees kahe mänguga aga ihuüksi viljandlaste kõik viis väravat! Kogu liiga väravaküttide arvestuses on Tamm tänu sellele kerkinud kaheksa tabamusega teiseks, jäädes alla vaid Sillamäe särgis pallivale ukrainlasele Jaroslav Kvassovile. Ainsa miinusena ei saa Tulevikku reedel aidata Rainer Peips, kes kannab mängukeeldu.

Tammeka pidi kahes viimases mängus seevastu tunnistama Sillamäe paremust koondskooriga 0:9. Võit Viljandi üle lubaks tartlastel tõusta liigatabelis oma reedeste vastastega samale pulgale ning hea õnne korral veelgi ohtlikust väljalangemistsoonist kaugeneda.

Tuleviku president Raiko Mutle: «Eelmise kohtumise positiivne emotsioon on veel hinges ja selle pealt on hea teisele järjestikule kodumängule peale minna. Kuid peame olema väga keskendunud ja realistlikud – see lahing ei saa kindlasti lihtne tulema. Tartu on meile paras vastane ja täna veel pigem favoriidid, kuna on aastaid järjest Premium liigas mänginud. Me küll austame neid, kuid läheme ainult võidu peale välja. Kodupubliku toel oleme võimelised eelmise omavahelise viigi võiduks vormistama.»

Tuleviku poolkaitsja Tanel Lang: «Viimasest kahest mängust oleme saanud positiivse tulemuse ja seda seeriat tuleb jätkata koduväljakul. Eelmises mängus ei olnud me esimesel poolajal mänguks 100% valmis, reedel seda endale lubada ei tohi. Peame oma paremuse maksma panema iga hinna eest.»

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Viimased mängud näitasid, et noore meeskonnana on meil raske hoida pidevat keskendumist õigetel asjadel. Mida me Viljandi vastu kindlasti paremini teeme, on see, et suuname kogu oma fookuse ja energia asjadele, mida me saame ise muuta ja mille üle on meil kontroll.»

Tammeka keskkaitsja Kevin Anderson: «Tuleb võõrsil mäng Viljandiga. Lähme kindlasti täiega peale ja ei lase ennast eelmistest mängudest segada. Tuleb veel rohkem keskenduda oma sooritusele, siis tuleb ka positiivne tulemus.»

FC Infonet – Nõmme Kalju

Laupäeval kell 16.30 Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhalli kunstmurustaadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Infonet peab oma n-ö õiges kodus ehk Lasnamäel teise kodumängu, ent ametlikult on just kohtumine Kaljuga uue kõikidele nõuetele vastava staadioni avamismäng. Eelmisel nädalal alistati tänu Ermal Hajdari kahele tabamusele Lasnamäel 2:0 Pärnu Linnameeskond ning esimeses omavahelises kohtumises Kaljult saadud napp 0:1 kaotus lubab liigatabelis neljandal kohal oleval Infonetil ka eesootavale mängule julgelt vastu minna.

Joel Lindpere väravasöödud otsustasid Kalju ja Flora karikamängu saatuse. FOTO: Erik Prozes.
Joel Lindpere väravasöödud otsustasid Kalju ja Flora karikamängu saatuse. FOTO: Erik Prozes. Foto: Erik Prozes

Keskpärase hooaja alguse järel on Infonet viimasest kuuest mängust võitnud viis ning viimaks on hakanud sihikut paika saama ka lasnamäelaste ründajad. Kalju peab seevastu kiirelt taastuma kolmapäevasest tempokast Evald Tipneri karikasarja poolfinaalist. Emotsionaalne foon peaks meeskonnas siiski pärast eelmises liigavoorus võõrsil Narva Transilt saadud ootamatut 0:2 kaotust üsna hea olema, sest Flora vastu suudeti keskpärast avapoolaja järel kaotusseisust välja tulla ning see võiduks pöörata.

«Pean mõtlema, kuidas saame haavad laupäevaks ära lakkuda. Hetkeseisuga tundus, et päris paljud mängijad tulid platsilt pisivigastustega, mõned on ka suuremad vigastused. Väsimus, krambid... tuleb vaadata, kes üldse suudab Infoneti vastu mängida,» nentis ka Kalju peatreener Sergei Terehhov pärast karikasarja poolfinaali antud intervjuus. Terehhov on sel hooajal tavapärase põhikoosseisuga vangerdanud kahel puhul ning kui Pärnu vastu pääses Kalju veel 1:0 võiduga, siis Transi vastu tuli vastu võtta hooaja esimene kaotus. Seega on kindlasti huvitav näha, millise algrivistuse Terehhov väljakule saadab ning kuidas Infonet suudab neile vastu hakata.

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Mul on väga hea meel karikafinaali jõudmise üle, kuid nüüd tuleb keskenduda Infonetile. Meil on selleks vähe aega ning mitmed mängijad on kimpus väsimuse ja kergete vigastustega. Meil on võidumõtted ning ainus eesmärk on kolm punkti.»

Kalju keskkaitsja Jorge Rodrigues: «Karikafinaali jõudmine oli meie jaoks väga oluline, kuna seeläbi on meil võimalus võita karikas ja pääseda Euroopasse. Nüüd peame mõtlema Infonetile, et püsida Premium liiga tabeli tipus. Me ootame taas oma toetajaid mängule!»

Tallinna Levadia – Pärnu Linnameeskond

Laupäeval, 16. mail kell 14.00 Tallinnas Kadrioru staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Levadia on pärast ülikehva hooaja algust oma mängu viimastes voorudes enam-vähem siiski käima saanud, sest Flora vastu suudeti kahest kohtumisest üks võita ja teine viiki mängida. Liigatabelis on tiitlikaitsjad siiski alles viiendal kohal ja punkte on neil tabelis 17, mis jätab nad liidrist Nõmme Kaljust kümne punkti kaugusele. Teisest kohast ja Florast lahutab Levadiat siiski kõigest viis punkti.

Kas Levadia hakkab viimaks ometi tiitlikaitsjale kohast mängu leidma? FOTO:
Kas Levadia hakkab viimaks ometi tiitlikaitsjale kohast mängu leidma? FOTO: Foto: Tairo Lutter

Samas on Levadial kindlasti hästi meeles, kuidas kulges aprilli lõpus nende ja Pärnu esimene omavaheline liigamäng – pärnakad asusid koduväljakul 25 minutiga 2:0 juhtima ja veel poolajalegi mindi samas seisus. Alles teisel poolajal suutsid Ingemar Teever ja Artur Rättel tiitlikaitsja täielikust häbist päästa, kusjuures kaotusest lahutas Levadiat kõigest seitse minutit.

Pärnu on kahes viimases mängus jäänud identse skooriga ehk 0:2 alla Infonetile ja võrreldes hooaja algusega on suudetud viimastes kohtumistes vähemalt pisutki oma kaitsemängu parandada. Tõsi, endale on praeguseks lastud lüüa 30 väravat, mis märgib jätkuvalt Premium liiga selle hooaja kõige kehvemat näitajat.

Levadia peatreener Marko Kristal: «Esmalt peame tegema järeldused eelmisest omavahelisest mängust. Meeskond peab olema keskendunud ja valmis tõsiseks võitluseks alates avavilest kuni mängu lõpuni välja. Pärnu Linnameeskond ei loovutanud meile eelmises mängus midagi niisama lihtsalt ega loovuta ka nüüd. Kui näitame samasugust häälestust nagu kahes viimases mängus FC Flora vastu, siis jõuame ka soovitud tulemuseni. Eesmärgiks saab olla vaid võit.»

Levadia poolkaitsja Rasmus Peetson: «Midagi kerget ei tule, seda näitas juba eelmine omavaheline mäng. Peame olema sada protsenti keskendunud, mängima algusest peale agressiivselt ning valmistuma samasuguseks võitluseks nagu FC Flora vastu. Alla kolme punkti ei tule kõne allagi.»

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Mis siin salata, punkt Levadiaga eelmisest mängust on teenitud. Kui see paneks meid rahulolu tundma, siis punktide teenimine edaspidi poleks enam võimalik. Hea väljakutse meile – kas oleme valmis stabiilselt mängima oma võimete piiril?»

Pärnu poolkaitsja Anton Issakov: «Eelmises mängus õnnestus meil Levadialt punkte röövida, miks mitte röövida seekord rohkem! Aga selleks tuleb meeletult pingutada nii kaitses kui ka rünnakul.»

Vaata 10. vooru mängude kokkuvõtteid allolevatest videotest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles