Ligi toetuse langusest: seda on võimendanud inimesed koalitsioonist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Elmo Riig / Sakala

Reformierakonna aseesimees, haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi ütles erakondade reitinguid kommenteerides, et poolehoid on kaldunud valitsuse ründajatele ning seda on võimendanud ka valitsuskriitilised inimesed koalitsioonist.

Ligi sõnul on avaliku arvamuse muster ootuspärane ja lihtne: poolehoid on kaldunud neile, kellest pole teada ainustki tegu ega mõtet peale valitsuse ründamise, ning toetust kaotanud on need, kelle meelest valitsus peab tööle hakkama ja ära tegema ka ebapopulaarsed otsused.

«Seda võimendanud on inimesed koalitsioonist, kes ei ole austanud valimistulemusi, iseenda tekitatud arveid maksumaksjale ega allkirju, mille nad ise on neile andnud, ning rünnanud sisuliselt iseend opositsiooniga võidu,» ütles ta Postimehele.

Ligi lisas, et Eesti ees seisvate valikutega võrreldes on rahulolematuse allikad siiski sedavõrd tühised ja populaarsusnumbrid sedavõrd nihkes erakondade ja inimeste potentsiaalist Eesti probleeme lahendada, et arutust toob aeg ja töö, mis alles algas.

BNSi tellitud TNS Emori uuringu kohaselt tõusis aprillis ja mais populaarseimaks erakonnaks Keskerakond, mida toetas 26 protsenti küsitlusele vastanuist. Veel märtsis 28-protsendilist toetust nautinud Reformierakonda toetas nüüd aga vaid 19 protsenti.

Reformierakonnale järgnesid Vabaerakond 18-, koalitsiooni kuuluv Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 17- ning nii Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) kui Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) kaheksaprotsendilise toetusega.

Uuringufirma küsitles 15. aprillist 10. maini 1631 valmisealist kodanikku, 830 intervjuud tehti vastajate kodudes ning ülejäänud veebis. Neid, kes ei eelistanud ühtki parteid, oli 20 protsenti.

1. märtsil toimunud riigikogu valimistel toetas Reformierakonda 27,7, Keskerakonda 24,8, SDE-d 15,2, IRLi 13,7, Vabaerakonda 8,7 ja EKRE-t 8,1 protsenti valijatest. Selline tulemus andis Reformierakonnale riigikogus 30, Keskerakonnale 27, SDE-le 15, IRLile 14, Vabaerakonnale kaheksa ja EKRE-le seitse kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles