Märtsis toimusid Setomaal pitsipäevad

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

20.-22. märtsini toimusid Setomaal, Obinitsas seto valge pitsi päevad, kus käsitööhuvilised said soome-ugri meistrite juhendamisel õppida erinevate pitside heegeldamise oskusi. Toimus ka moedemonstratsioon, pitsinäitused, raamatuesitlus ning toiduvalmistamise õppus.

Reede, 20.märts oli seto valge pitsi päevadel õppimise päev, kus käsitööhuvilised said Setomaa kuulsaimate pitsimeistrite käe all lihvida oma heegeldamise oskusi. Ulve Kangro õpetas hargipitsi heegeldamist, Terje Lillmaa fileetehnikat.

Pitsivalmistamise õpitubasid viisid läbi ka vepsa, udmurdi ja mari tunnustatud käsitöölised.

Omanäoliseks kujunes Petseri 3. kooli ja Metkavitsa kooli käsitööõpetaja Jevgeniy Kurakovi meistriklass. Jevgeniy valdab süstikpitsi, tikkimise, kangakudumise ja õmblemise oskusi – reedel rääkis ta pitsi ajaloost ja õpetas, laupäeval demonstreeris süstikpitsi tegemist.

Laupäev, 21. märts oli seto valge pitsi päevadel näituste päev. Keskpäeval avati seto valge pitsi näitus „Seto Valgõ”, näitus soome-ugri meistrite töödest, näitus Pankjavitsa külast pärit pitsidest ning näitus pitsidest, mis on pärit Setomaa meistrite kodusest varamust. Samuti sai näha, kuidas erinevaid pitse valmistatakse.

Laupäevase päeva üheks tipphetkeks kujunes moedemonstratsioon. Seto rõivakunstnik Margit Mehilane tutvustas oma seto rõivaste kolletsiooni, „Külluslikud etnokudumid” demonstreerisid oma seto-ainelist kollektsiooni ning Seto Käsitöö Kogo näitas seto villasärke. Soome-ugri meistrid tutvustasid vepsa, udmurdi ja mari rahvarõivaid.

Õhtul kell 17.00 esitlesid Kauksi Ülle ja Epp Margna oma käsitööteemalist lasteraamatut „KIRI”.

Pühapäev, 22. märts oli Tsirgupäev ehk Linnupäev. Hommik algas kell 7.00 kakukeste küpsetamisega. Kell 10.00 algas Sorokosveet – jalutuskäik Obinitsa Seltsimaja  juurest tsässona juurde.

See on seto kultuuris natuke ununenud tähtpäev – öeldakse, et sel päeval pööras 40 tsirku suu kodo poolõ. Perenaised küpsetavad kas 40 kakukest või pannkooki ja panevad need aia otsa tsirkudele (lindudele) – ühes saias võis olla münt või sõrmus, lauldi tsirgulaule.

Keskpäeval algas Obinitsa Seltsimajas soome-ugri söögi õpituba, kus udmurdi, vepsa, mari ja seto meistrid õpetasid oma rahva toitude valmistamist. Külas oli ka Ruukelite pere, Ljudmilla Ruukel  vedas  söögikoolitust.

Laupäeval ja pühapäeval rõõmustasid pitsipäevadel osalejaid oma muusikaga noored udmurdi muusikud Alena Tumerhanova, Ivan Kotelnikov, Pavel Kutergin, Nikolai Anisimov.

Lastele räägiti pühapäeval ka muinasjutte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles